Siirry sisältöön

Kaarea

Mistä muodostuu ravitseva koululounas?
12.12.2023

Mistä muodostuu ravitseva koululounas?

Ravitseva koululounas on avainasemassa lasten terveyden, hyvinvoinnin ja oppimisen kannalta. Lautasmallin mukainen koululounas vastaa noin kolmasosaa koululaisen päivittäisestä ravinnontarpeesta. 

Ravitseva koululounas sisältää monipuolisesti erilaisia raaka-aineita, jotka tarjoavat lapselle tarvittavia ravintoaineita, kuten proteiineja, hiilihydraatteja, terveellisiä rasvoja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Tasapainoinen ateria auttaa ylläpitämään energiatasoa koko koulupäivän ajan ja edistää lapsen fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

Koululounaan annosmalli Kaarea


Koulu- ja päiväkotilounas täyttää noin kolmasosan päivän energiatarpeesta lautasmallin mukaisesti. Kaarean koululounaan lautasmalli pohjautuu suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Lautasmallissa neljännesosa on proteiinin lähdettä, neljännesosa hiilihydraattia/energialisäkettä ja puolet kasviksia. Lisäksi lautasmalliin kuuluu myös ruokajuoma, leipä ja levite.

Kaarea on laatinut kohteisiinsa ravitsemussuosituksen mukaisen viitteellisen annosteluohjeen, ja keittiöt arvioivat tilattavan lounasmäärän menekin mukaan.

”Ruokaa saa hakea lisää. Kannustamme silloinkin noudattamaan lautasmallia, eli otettaisiin lautaselle kaikkia aterian osia monipuolisen aterian koostamiseksi. Lisäksi näin voi harjoitella tunnistamaan paljonko jaksaa syödä, vaikka tarjolla olisi lempiruokaa. Santsataan siis vähän kerrallaan, jolloin voidaan myös vähentää ruoasta syntyvää hävikkiä”, kertoo tuotekehityspäällikkö Katja Mäkelä.

Ruokalistat suunnitellaan yhdessä asiakkaiden kanssa

Kaarean ravitsemuksen asiantuntijoiden joukko on suunnitellut koulu- ja päiväkotikohteiden viiden viikon kiertävät ruokalistat yhdessä asiakkaiden kanssa. Esimerkiksi kasviproteiinia on lisätty ruokalistalle yhteistyössä koululaisista koostuvan asiakasraadin kanssa – oppilaat ovat maistamalla saaneet vaikuttaa parhaimman makuisen kasvisproteiinin valintaan.

”Ruokalistat suunnitellaan siten, että ne maistuisivat mahdollisimman monelle. Emme halua pitää listoilla ruokia, jotka eivät maistu”, toteaa Mäkelä.

Koulujen ja ruokapalveluiden avoimella yhteistyöllä varmistetaan, että kouluruokailu tarjoaa ravitsevia ja maistuvia vaihtoehtoja oppilaille. Lisäksi ruokakasvatuksella voidaan kannustaa lapsia syömään terveellisesti ja monipuolisesti.

Ravitseva koululounas siis muodostuu kaikista lautasmallin osista, joiden ravintoaineet tukevat lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista. Tasapainoinen ruokavalio vaikuttaa positiivisesti lasten terveyteen ja ruokailutottumuksiin sekä edistää heidän hyvinvointiaan niin koulupäivän aikana kuin sen jälkeenkin.