Siirry sisältöön

Kaarea

Millaista on olla kesätöissä Kaareassa?
28.8.2024

Millaista on olla kesätöissä Kaareassa?

Työllistämme tänä kesänä noin 100 työntekijää monipuolisella ikäskaalalla. Kesäsijaisia työskentelee toukokuusta syyskuuhun jokaisella toimialallamme – ruoka-, puhtaus-, toimitila- ja kiinteistöpalveluissa sekä hallinnossa.

Kesätyöntekijät ovat meille tärkeä voimavara. Heidän avullaan mahdollistetaan tietysti vakituisen henkilökuntamme kesälomat, mutta lisäksi kesätyöntekijät tuovat työpaikoille uutta energiaa ja näkökulmia. Oppiminen on vastavuoroista ja työyhteisömme kehittyy kesätyöntekijöiden myötä.

Haluamme tarjota nuorille mahdollisuuden päästä käsiksi työelämään, olipa kyseessä sitten juuri oma ala tai askel kohti sitä. Meille on tärkeää, että nuoret saavat työhönsä opastusta ja tukea. Tämän vahvistivat Kaarean kesänuoret, jotka kertoivat kesätyökokemuksistaan.

Ruokapalvelutyöntekijän monipuolinen kesätyö

21-vuotias kieltenopiskelija Anna työskenteli ruokapalvelutyöntekijänä TYKSin ravintokeskuksessa toukokuun alusta elokuun loppuun asti. Kaarea valmistaa ravintokeskuksessa sairaala-aterioita kantasairaalan potilaille. Annan työhön sisältyi muun muassa ruoan jakamista jakelunauhoilla, joilta ruoka lähtee potilaille sekä astiahuollon tehtäviä.

”Tammikuussa kesätöitä etsiessäni ajattelin, että tämä Kaarean paikka vaikuttaa kiinnostavalta, joten hain tänne ja pääsin. Keittiötyö oli ihan uutta minulle, mutta nyt olen taas yhtä kokemusta rikkaampi”, Anna kertoo kesätyön hakemisesta.

Anna on tyytyväinen perehdytykseen, jonka hän sai työsuhteen alussa. Myös Kaarean työyhteisö saa häneltä kiitosta: ”Parasta tässä työssä on ollut työkaverit – täällä on tosi paljon omanikäistä ja -henkistä porukkaa, mikä nostaa valtavasti työssä viihtymistä. Ruokapalvelutyöntekijän työ on myös monipuolista, että päivät eivät ole ihan samanlaisia aina.”

Ravintokeskuksen monipuolisista työtehtävistä on löytynyt kesän aikana myös suosikkityötehtävä: ”Kun ruoankuljetusvaunut tulevat takaisin sairaalan osastoilta, ne pitää pestä koneessa. Toisella puolella, eli puhtaalla puolella ruoankuljetusvaunut otetaan pesusta ja viedään paikoilleen. Tämä on lempityötehtäväni täällä Kaareassa.”

Kesätöiden jälkeen Annalla jatkuu toinen vuosi saksan kielen opintojen parissa. Tulevaisuuden työkuvioita hän ei ole vielä lyönyt täysin lukkoon: ”Vaikka en välttämättä tulevaisuudessa työllistyisikään ruokapalvelualalle, kesätöistä jäi kuitenkin käteen uusia taitoja sekä kyky sietää paremmin stressiä, kiirettä ja painetta. Oletan, että näistä taidoista ja kyvyistä on hyötyä ihan missä tehtävässä tahansa tulevaisuudessa.”

Kesätöissä laitoshuoltajana saa tehdä töitä omaan tahtiin

18-vuotias lukiolainen Dani työskenteli kesäkuun ajan laitoshuoltajana Kaarean kohteessa Kulkurin Valssissa. Kyseessä oli hänen toinen kesänsä Kaareassa.

”Päädyin Kaareaan kesätöihin katsomalla listattuja avoimia työpaikkoja. Menin Kuntarekryn sivuille ja laitoin rohkeasti hakemuksen tulemaan. Kirjoitin hakemukseen aikaisemmasta työkokemuksestani ja kirjasin myös muutamia toiveita, mikäli pääsen töihin, mitkä sitten otettiin huomioon. Hakuprosessiin kuului myös työhaastattelu toukokuun paikkeilla”, Dani kertoo.

Dani on ollut tyytyväinen saamaansa perehdytyksen ja työhön opastukseen: ”Perehdytys tapahtui muutamaa viikkoa ennen työn alkua yleisperehdytyksellä sekä käytännön tasolla työpaikalla. Käytännön työhön minua opastivat palveluohjaajat Hasan ja Teemu, jotka selkeästi näyttivät, mitä pitää tehdä, miten asiat tehdään, miten pystytään tekemään tehokkaasti ja otetaan työergonomia huomioon.”

Danin työhön laitoshuoltajana kuului monipuolisesti erilaisia tehtäviä, kuten lattioiden konetusta, moppausta, yleisten tilojen ja huoneiden ylläpitosiivousta, peruspesuja, ikkunoiden pesua ja asukasvaihtosiivousta. Suosikkitehtäväkseen Dani kertoo lattioiden lakaisun mopilla, koska siinä näkee heti työnsä jäljen ja pystyy kiinnittämään huomioita työergonomiaan.

”Parasta tässä työssä on ollut se, että saa tehdä reippaasti omaan tahtiin. Apua saa halutessaan helposti – työkaverit ovat innokkaita auttamaan, mikäli tulee kiire. Myös se on ollut hienoa, että voit itse määrittää omaa rytmiäsi, miten ja missä järjestyksessä teet asiat”, Dani sanoo.

Kesätöiden jälkeen Dani aikoo ensin lomailla rennosti ja sen jälkeen valmistautua ylioppilaskirjoituksiin. Tulevaisuudessa hän voisi nähdä itsensä esimerkiksi palvelualan johto- tai esihenkilötehtävissä. Kaarea työpaikkana on jättänyt häneen positiivisen jäljen.

”Tästä kesätyöstä on jäänyt käteen sellainen avoimen yhtiön tunne. Ihmiset ovat todella avoimia, apua saa helposti, kun uskaltaa vaan rohkeasti kysyä. Täällä kyllä autetaan erittäin nopeasti ja ammattitaidolla”, hän kertoo.

Maalarin työtä opitaan tehdessä

21-vuotias Sanni opiskelee maalariksi Turun Ammattiopistosäätiössä. Hän oli Kaareassa kesätöissä maalarina kesäkuusta elokuun alkuun. Kaarean kesätyöpaikasta Sannille vinkkasi opiskelukaveri, jonka äiti Sanna työskentelee Kaareassa vakituisena maalarina.

Kesätyöt Kaareassa tarjosivat Sannille ensimmäisen oman alan työkokemuksen. ”Työnkuvaani kuului vähän kaikkea – olen maalannut sisätiloja ja seiniä, ulkokaiteita, lipputankoja ja roskiksia. Parasta työssä on sen monipuolisuus. Tykkään, kun ei tarvinnut koko ajan tehdä samoja hommia”, Sanni kertoo.

Perehdytys työhön hoidettiin käytännön kautta. Perusperehdytyksen jälkeen Sanni pääsi heti maalari Sannan mukaan työmaille.

”Perehdytyksestä sain hyvän käsityksen työnkuvasta. Ensimmäiset kolme viikkoa tehtiin töitä yhdessä ja sen jälkeen seuraavat kaksi viikkoa tuurasin Sannaa hänen lomaillessaan. Olen oppinut paljon kaikkea uutta – uusia taitoja ja tietoja, ja kouluakin saan hoidettua tässä samalla”, Sanni toteaa.

Tulevaisuudessa Sanni toivoo oppisopimuspaikkaa alalta, jotta voisi suorittaa koulutuksen loppuun työn ohessa.

”Olen nyt vuoden opiskellut pintakäsittelyä ja kaksi vuotta olisi jäljellä, mutta aion vauhdittaa opintojani, jotta valmistuisin aikaisemmin. Tykkään maalarin työstä ja aion tulevaisuudessa työllistyä tälle alalle. Opiskelin aikaisemmin ravintolapuolella, mutta koen tämän alan enemmän omakseni”, Sanni kertoo.

Kesätyö ja harjoittelu Kaarean hallinnossa

25-vuotias liiketalouden opiskelija Jenna vietti kesänsä Kaarean hallinnossa viestinnän harjoittelijana. Kesätyön lisäksi hän suoritti Kaareassa myös korkeakouluopintoihin sisältyvän ammattiharjoittelujakson.

”Löysin Kaarean viestinnän harjoittelijan työpaikkailmoituksen kouluni rekrykanavasta. Hakemuksen lähettämisestä parin päivän päästä Kaarealta soitettiin ja kutsuttiin haastatteluun. Puolentoista viikon jännityksen jälkeen sain kuulla, että paikka on minun ja tässä sitä nyt ollaan”, Jenna kertoo hakuprosessista.

Jennalle osa viestinnän tehtävistä oli tullut tutuksi harrastuksen kautta, jossa hän oli aikaisemmin toiminut markkinointivastaavana. Perehdytys käynnistyi jo ennen töiden alkua yleisperehdytyksellä ja varsinaisiin viestinnän tehtäviin perehtyminen alkoi ensimmäisenä päivänä ja jatkui pitkin viikkoa tapaamisilla sekä itse työtä tehdessä.

”Pääsin heti alussa hyppäämään suoraan asiaan vierailemalla eri toimipisteillä avustamassa viestinnän tehtävissä. Perehdytykseni on ollut hyvin kattavaa, havainnollistavaa, yksilöllistä ja olen aina voinut rohkeasti kysyä, jos joku asia on mietityttänyt. Erityisen iso kiitos siitä viestintäasiantuntijallemme Susannalle, joka perehdytti minut tähän työhön”, Jenna kiittää.

Jennan toimi viestinnän harjoittelijan monipuolisten tehtävien lisäksi viestinnän kesäpäivystäjänä muun tiimin lomaillessa. ”Olen valo- ja videokuvannut materiaalia, editoinut näistä sisältöä erilaisiin projekteihin, päässyt osallistumaan Kaarean brändivalokuvauksiin, tuottanut sisältöä sisäiseen viestintään sekä kesäpäivystäjänä seurannut viestinnän kanavia ja hoitanut erilaisia toimistotehtäviä”, Jenna kertoo.

”Parasta tässä työssä on sen monipuolisuus, luovuus sekä hybridityöskentely eri toimipisteissä. Lisäksi työkaverit ovat ottaneet minut lämpimästi vastaan ja olleet hyvin avuliaita ja sydämellisiä, minkä myötä töihin on aina kiva tulla”, Jenna iloitsee.

Viestinnän työtehtävät kuuluvat Jennan mielenkiinnon kohteisiin, joten tulevaisuuden suunnitelmissa on valmistumisen jälkeen työllistyä alalle. Harjoittelujaksosta on tarttunut myös monenlaisia muita taitoja tulevan uran varalle.

”Käteen on jäänyt paljon erilaista tietotaitoa, ja luova ajattelutaito on kehittynyt paljon. Myös IT-osaaminen ja tekniikan hallitseminen on kehittynyt työn myötä. Kaikkea tätä tulee varmasti hyödynnettyä jatkossa”, Jenna kertoo.

Vinkkejä kesätöitä ja harjoittelupaikkaa hakeville

Ruokapalvelutyöntekijä Annalla on konkreettinen vinkki kaikille kesätöitä, tai mitä tahansa töitä hakeville: ”Kun työhakemuksessa tai -haastattelussa pitää kertoa esimerkiksi omasta luonteesta tai omasta itsestään, kannattaa havainnollistaa se oikean elämän esimerkeillä.”

Laitoshuoltaja Dani kehottaa rohkeasti laittamaan hakemuksia ja kirjoittamaan toiveita työn suhteen. Haastatteluun kannattaa mennä, vaikka ei olisi vielä varma haluaako kyseistä työtä – kipinä voi syttyä paikan päällä. ”Kannattaa myös rohkeasti kysyä ja kertoa, mikäli jokin mietityttää”, Dani kiteyttää.

Maalari Sannin vinkki kesätöiden hakijoille puolestaan on, että paikkoja kannattaa hakea aktiivisesti, koska kesätöistä saa rahan lisäksi tekemistä kesälle.

Viestinnän harjoittelija Jenna muistuttaa, että työhaastattelua ei kannata turhaan liikoja jännittää: ”Ne rekrytoijat ovat olleet aikoinaan täysin samassa tilanteessa kuin sinä ja ymmärtävät jännityksesi aivan varmasti. Kun saat työpaikan, mietit itseksesi, miksi jännitit niitä ihmisiä niin paljon, jotka ovat nyt hyviä työkavereitasi”, Jenna toteaa.

Lisäksi Jennalle on hyvä vinkki tuleville työharjoittelijoille: ”Työtä ei tarvitse täysin osata harjoitteluun hakiessa, siksi sitä kutsutaan harjoitteluksi. Harjoittelun tarkoituksena on, että työ opitaan työtä tehdessä – toki se helpottaa, jos valmiuksia työhön on jo valmiina. Harjoittelupaikan hakuprosessi voi olla pitkä, mutta kärsivällisyys ja aktiivisuus palkitaan.”

Lisää aiheesta