Siirry sisältöön

Kaarea

Kouluruokakiertueella murretaan kouluruokamyyttejä
2.10.2024

Kouluruokakiertueella murretaan kouluruokamyyttejä

Saako kasvisruoasta tarpeeksi proteiinia? Onko lähikaupan cokis ja croissant riittävän ravitseva lounas? Entä onko kouluruoka ympäristöystävällistä? Muun muassa näihin kouluruokaan liittyviin asioihin saamme ajoittain kysymyksiä.

Kouluruokaan liittyy usein ennakkoluuloja ja vääriä käsityksiä, joita me Kaareassa päätimme lähteä oikaisemaan. Kouluruokakiertueella ruokapalvelumme tuotekehityksen tiimi saapuu Turun alueen kouluihin keskustelemaan oppilaiden kanssa ravitsemuksesta, hyvinvoinnista ja kouluruoan tuotannosta.

”Murramme esityksemme aikana kouluruokamyyttejä ja osallistamme koululaiset mukaan pohtimaan mm. ruoan vastuullisuutta ja ravintoarvoja. Aiheet herättävät niin lapsissa kuin aikuisissakin paljon keskustelua”, kertoo Kaarean ruokapalveluiden tuotekehityspäällikkö Katja Mäkelä.

Kouluruokakiertue käynnistyi syyskuussa ja jalkautuu syksyn aikana reiluun kymmeneen ala- ja yläkouluun Turun alueella. Koulut ovat saaneet itse varata kiertueen ja kysyntää on riittänyt. Muutamia vapaita ajankohtia löytyy vielä loppuvuoden 2024 ja alkuvuoden 2025 aikana.

Koululaiset kiittävät yllättävästä esityksestä

9-luokkalaiset Eevi ja Kerttu sekä 7-luokkalaiset Peppi, Oona ja Siiri osallistuivat kouluruokakiertueelle Nummenpakan koulussa, Aurajoen yksikössä. Koululaisten mielestä tilaisuus oli mukava ja esityksestä oppi uusia asioita.

Esityksessä koululaiset yllätti se, että ainoastaan Suomessa ja Ruotsissa tarjotaan koululaisille ilmaista koululounasta. Myös se koettiin yllättävänä, että kouluruoka todella valmistetaan koululla, eikä siihen laiteta mitään ylimääräisiä salaisia ainesosia.

”Esityksestä jäi mieleen erityisesti video hernekeiton valmistuksesta koulun keittiössä. Olin luullut, että ruoka vain tuodaan koululle, eikä sitä valmisteta täällä”, kertoo Eevi.

Kuvassa 7-luokkalaiset Siiri, (vas.) Peppi ja Oona.

Kiertuetilaisuuden jälkeen oppilaat saavat tulla juttelemaan Kaarean ruokapalvelun ammattilaisten kanssa ja kysymään mieltä askarruttavista kouluruoka-asioista. Kysymyksiin vastaavat Mäkelän lisäksi Kaarean ravitsemusasiantuntija Hanna Leppäniemi ja tuotesuunnittelija Jarkko Malmberg.

”Kaarean pisteeltä lapset saavat halutessaan mukaansa myös kouluruoasta kertovan esitteen, josta löytyy linkki vanhemmille suunnattuun kouluruokavideoon. Ajatuksena on, että näin info kulkeutuisi myös koteihin”, sanoo Mäkelä.

Kaarean kouluruoan myytinmurtajat: tuotekehityspäällikkö Katja Mäkelä, ravitsemusasiantuntija Hanna Leppäniemi ja tuotesuunnittelija Jarkko Malmberg.