Siirry sisältöön

Kaarea

Uusi elintarvikkeiden hankintajärjestelmä parantaa ruoantuottajien mahdollisuuksia tarjota julkiselle sektorille
8.10.2024

Uusi elintarvikkeiden hankintajärjestelmä parantaa ruoantuottajien mahdollisuuksia tarjota julkiselle sektorille

Kaarea Oy valmistaa päivittäin lähes 60 000 ateriaa keittiöissään ympäri Varsinais-Suomea. Toiveissa on kasvattaa elintarvikehankintoja lähitoimittajilta ja tästä syystä avaamme uudenlaisen sähköisen hankintamenettelyn, dynaamisen hankintajärjestelmän (DPS). Toiveenamme on pystyä entistä paremmin hyödyntämään pienempiäkin tuote-eriä tai kausituotteita usealta pientuottajalta samanaikaisesti.

Lähi- ja pientuottajien tuotteiden käyttö julkisissa keittiöissä törmää usein saatavuusongelmiin. Pientoimittajat kokevat, että julkiset kilpailutukset vaativat erityisosaamista, tai ettei heidän tuotantonsa volyymi riitä isojen puitesopimusten vaatimuksiin.

”Käytännössä DPS-järjestelmässä on kyse siitä, että voimme hankkijana kerätä tarvitsemamme tuotemäärän yhdistellen useamman toimijan tuotantoeriä. Toimittaja voi järjestelmässä tarjota juuri sitä määrää, mitä hänellä on tarjottavana – satokausien mukaan. Näin eri kokoiset ruoantuottajat pääsevät ideaalitilanteessa pienemmilläkin tarjottavilla erillä osaksi isompaa hankintaa”, selventää Kaarean ruokapalvelujen tuotekehityspäällikkö Katja Mäkelä.

Toimittajien määrää ei menettelyssä ole rajattu ja toimittaja voi irtaantua järjestelmästä milloin tahansa – järjestelmä ei vaadi sitoutumista pitkiin sopimuskausiin tai taetta tasaisena toistuvista tuotantomääristä.

Varsinais-Suomessa panostetaan syksyn ja ensi vuoden aikana erityisen vahvasti tuottajien järjestelmään ilmoittautumiseen. Tuottajia ja tuottajaryhmiä kontaktoidaan, heille jaetaan tietoa uudesta toimintatavasta sekä tarjotaan mahdollisuutta sparraukseen järjestelmään liittymiseksi.

”Uusi järjestelmä vaatii ennakointia niin hankkijan kuin tuottajankin puolelta: syksyn ja mahdollisesti keväänkin sadolle on todennäköisesti jo ostajat olemassa, joten yhteistyötä ja vuoropuhelua tarvitaan, jotta jatkossa saadaan tarjontaa”, korostaa Harri Livén, MTK Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja.

”Julkinen sektori voi parhaimmillaan olla hyvin pitkäaikainen ja vakaa kumppani ruoantuottajalle. Julkinen kumppani voi toimia myös kuluttajakaupan vaihteluita tasaavana voimana. Vaihtoehtojen moninaisuuden tärkeys korostuu tulevaisuuden muuttuvissa tuotanto-olosuhteissa”, toteaa Valonian toimialapäällikkö Riikka Leskinen.

Kokeilu käyntiin perunoilla ja muilla kokonaisilla ja pilkotuilla kasviksilla

Kaarea on avannut 8. lokakuuta hankintajärjestelmän tiettyjen tuotteiden osalta, jotka sopivat suoraan raaka-aineina käytettäviksi ruokalistan ja reseptien osalta. Tällaisia ovat perunat (pestyt, kuoritut ja pilkotut), vihannekset ja juurekset (pestyt kokonaiset ja pilkotut) sekä kasvikset (kokonaiset ja pilkotut). Kiinnostuneet toimittajat pääsevät mukaan, kunhan toimija täyttää hankinta-asiakirjoissa asetetut soveltuvuusvaatimukset, kuten tilaajavastuulain mukaiset velvoitteet soveltuvin osin.

Jatkossa olemme kiinnostuneita laajentamaan järjestelmää koskemaan myös muita tuotteita ja tuoteryhmiä. Tästä syystä myös muita tuottajia kannustetaan ilmoittautumaan järjestelmään, jotta tietoa karttuu suoraan myös seuraavista potentiaalisista tuoteryhmistä. Ensimmäiset järjestelmän sisällä käytävät kilpailutukset tulevat kuitenkin keskittymään yllä lueteltuihin tuotteisiin. 

Info ja ilmoittautuminen

Hankintajärjestelmään pääsee ilmoittautumaan osoitteessa: https://tarjouspalvelu.fi/kaarea/?tpg=29f14b29-ec8c-42f4-b4ac-80629079922a

Keskiviikkona 9.10. klo 14 järjestetään lyhyt Teams-infowebinaari järjestelmän avaamisesta, menettelyn hyödyistä ja mahdollisuuksista yrityksille. Tapahtuma ei vaadi erillistä ilmoittautumista. Voit liittyä tilaisuuteen tästä linkistä.

Lisäksi 24.10.2024 järjestettävässä laajemmin ruoantuottajien tarjousosaamiseen keskittyvässä tilaisuudessa on klinikkamahdollisuus, jossa tuottajat saavat sekä lisätietoa järjestelmästä, mutta myös käytännön apua osallistumishakemuksen tekemiseen suoraan paikan päällä. Tilaisuuden lisätiedot ja osallistumislinkki osoitteessa pyhajarvi-instituutti.fi/tapahtuma/tarjousosaamisen-kehittaminen-tilaisuus/

Kaarea on tehnyt DPS-järjestelmän avaamisen osalta yhteistyötä Lähempää lautaselle -hankkeen kanssa, jota toteuttaa Valonia sekä Pyhäjärvi-instituutti. Hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Lisätiedot:

Katja Mäkelä
tuotekehityspäällikkö, Kaarea Oy
katja.ma.makela@kaarea.fi

Ari Heikkilä
hankintapäällikkö, Kaarea Oy
ari.heikkila@kaarea.fi

Lisää aiheesta