Siirry sisältöön

Kaarea

Miten päivitetyt ravitsemussuositukset näkyvät koulu- ja päiväkotiruokailussa?
27.11.2024

Miten päivitetyt ravitsemussuositukset näkyvät koulu- ja päiväkotiruokailussa?

Pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin pohjautuvat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suomalaiset ravitsemussuositukset päivitettiin marraskuussa 2024. Kaarean toiminnassa uudistukset näkyvät erityisesti koulu- ja päiväkotiruokailussa, jossa kasvisten määrää on lisätty ja punaisen lihan käyttöä pyritään vähentämään. Muutokset tarjoavat lapsille terveellisen ruokavalion huomioiden samalla kestävän kehityksen tavoitteet.

Suomalaiset ravitsemussuositukset on tarkoitettu suuntaviivoiksi terveyttä edistävään syömiseen väestötasolla. Ravitsemussuositusten tärkein tavoite on edistää väestön terveyttä ravitsemuksen avulla, mutta uusissa suosituksissa on otettu huomioon myös ruoan ympäristövaikutukset.

Ruokapalvelujen, kuten Kaarean, toimintaa ohjaavat ennen kaikkea kunkin kohderyhmän omat ruokailusuositukset. Esimerkiksi kouluruokailun kohdalla noudatetaan kouluruokailusuositusta ja päiväkotiruokailussa varhaiskasvatuksen ruokailusuositusta, jotka Valtion ravitsemusneuvottelukunta tulee myös päivittämään tulevaisuudessa.

Vaikka Valtion ravitsemusneuvottelukunta ei ole vielä päivittänyt lapsia koskevia erillisiä ravitsemus- ja ruokailusuosituksiaan, on odotettavissa, että ne tulevat olemaan linjassa nyt julkaistujen yleisten ravitsemussuositusten kanssa, lasten ravitsemukseen liittyvät erityispiirteet huomioiden.

Ilmastoystävällinen ruokalista: kasvisruokapäiviä ja hybridireseptejä

Kaareassa on seurattu tarkkaan ravitsemussuositusten kehitystyötä ja tutkimustiedon lisääntymistä ruoan ilmastovaikutuksista. Koulu- ja päiväkotiruokailussa on jo tehty useita toimia ilmaston hyvinvoinnin ja päivittyvien ravitsemussuositusten huomioimiseksi.

Esimerkiksi Turun kaupungin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti Turun kouluissa on vapaasti valittavana päivittäin sekaruoan lisäksi toisena pääruokavaihtoehtona kasvisruoka, ja ruokajuomaksi voi nykyään valita myös kaurajuoman. Kerran viikossa on kasvisruokapäivä, jolloin kaikki syövät kasvisruokaa.

Palkokasvien käytön lisääminen ja punaisen lihan käytön vähentäminen ovat keskeisiä tavoitteita uusissa ravitsemussuosituksissa. Kaarean tuotekehityksessä on tartuttu tavoitteisiin muun muassa kehittämällä Turun koulujen sekaruokalistalle hybridireseptejä, joissa tiettyjen ruokien sisältämästä naudanlihasta osa on korvattu ilmastokestävämmillä vaihtoehdoilla, kuten kasviproteiineilla. Maku on pyritty pitämään mahdollisimman samanlaisena kuin alkuperäinen.

Kasviksia tarjolla satokaudet huomioiden

Kasvisten eli vihannesten, juuresten, hedelmien ja marjojen merkitystä on uusissa suosituksissa painotettu entisestään – aikuisen tulisi syödä niitä päivittäin monipuolisesti ainakin 500–800 g eli vähintään 5–6 annosta päivässä. Lasten osalta käyttömäärä suhteutetaan yleensä lapsen kokoon: sama annosmäärä lapsen kohdalla tarkoittaa viidestä kuuteen lapsen omaa kourallista kasviksia.

Kaarean koulu- ja päiväkotiruokailussa tarjotaan monipuolisesti kasviksia eri muodoissaan. Syksyllä sadonkorjuuteeman yhteydessä Turussa  kokeiltiin tarjota kuukauden ajan kerran viikossa salaattipöydän lisäksi myös uunijuureksia. Kaarean annoskokotaulukkojen päivittämisen yhteydessä kasviskomponenttien ohjeellisia annoskokoja nostettiin vastaamaan paremmin ravitsemussuosituksia. Lisäksi kuvattiin malliannoskuvia, jotka kannustavat ravitsemuksellisesti täysipainoiseen ja lautasmallin mukaiseen annosteluun: lautaselle puolet kasviksia. Kuvia tulee pian näkymään Turun koulujen ruokasaleissa.

Ruokalistoja kehitetään palvelusopimusten puitteissa jatkuvasti huomioiden mm. ravitsemussuositukset, asiakastoiveet ja ympäristötavoitteet. Tulevina vuosina, kun varhaiskasvatusikäisten lasten, koululaisten ja 2. asteen opiskelijoiden omat ruokailusuositukset päivittyvät, tullaan mahdolliset muutokset luonnollisesti huomioimaan myös Kaarean tuotekehityksessä.