Siirry sisältöön

Kaarea

Ruoanvalmistus yhdessä Suomen suurimmissa keittiöissä on tarkkaan harkittua työtä
22.5.2019

Ruoanvalmistus yhdessä Suomen suurimmissa keittiöissä on tarkkaan harkittua työtä

Kaarea vastaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ruokapalveluiden tuottamisesta. TYKSin keskussairaala-alueella sijaitsevassa rakennuksessa on yksi Suomen suurimmista keittiöistä. Sieltä valmistuu päivittäin lähes 4000 annosta. Päivittäin teemme kolme lämmintä ateriaa 800 potilaalle ja tämän lisäksi henkilöstöaterioita noin 1 400 työntekijälle.

YLE ja Paula Collin kävivät tutustumassa toimintaamme siellä ja kertoo siitä artikkelissaan. Meille Kaareassa sairaalakeittiön toiminta on ihan tavallista arkista aherrusta, joten oli mielenkiintoista nähdä, miten ulkopuolinen näkee sen.

Paula Collin kuvaa tiloja ja sen toimintaketjua. Todellisuudessa työssä voi olla kovakin kiire, mutta toimintaketjut ovat niin tarkkaan harkittuja, että ulkopuoliselle työskentely näyttäytyy rauhallisena. Itse keittiö koostuu ruoka-annosten jakolinjastosta ja keittiöstä, jossa dieettiruoalla on oma tilansa. Erikoisruokavalioilla on suuri merkitys sairaalassa, jossa yli puolet aterioista on muuta kuin perusruokaa. Erikoisruokavaliot eivät ole vain allergioita, vaan ruokavalio voi olla sairauden hoitoon liittyvä. Sairaalaruokaan kuuluvat rakennemuunnellut ateriat, jota voidaan tarjota pehmeänä, karkeana soseena, sileänä soseena tai nestemäisenä. Tämä vaatii välillä mielikuvitusta, koska kaikkea ruokaa ei kannata yrittää soseuttaa ja muuttaa nesteeksi.

Artikkelissa huomio kiinnittyy myös sairaalakeittiössä tarvittaviin raaka-ainemääriin. Kun valmistettavat ateriamäärät ovat suuria, tarvitaan raaka-ainettakin vastaavasti paljon. Esimerkiksi maitoa menee ruoanvalmistuksessa noin 100 litraa päivässä. Raaka-ainehankinnat vaativat tarkkuutta. Valintoja ohjaa Ruokaviraston ravitsemushoitosuositus, joka määrittelee esimerkiksi tuotteiden suolapitoisuutta. Tästä syystä sairaalaruoka voi tuntua mauttomalta, jos kotona on tottunut käyttämään suolaa enemmän.

Sairaalakeittiö on oma ympäristönsä, jossa määrätyt asiat korostuvat – toimintavarmuus, tuoteturvallisuus ja päivittäisjohtaminen. Olennaista on ymmärtää, että ruoalla voi olla merkittävä rooli paranemisessa. Haluammekin tarjota keittiöistämme maistuvia aterioita vuoden jokaisena päivänä.

Lue koko YLEn artikkeli : 200 litraa aamupuuroa ja 220 kiloa lihapullia on sairaalassa arkipäivää – näin valmistuu ruoka yhdessä Suomen suurimmista keittiöistä