Siirry sisältöön

Kaarea

Kesätöissä Kaareassa
19.7.2019

Kesätöissä Kaareassa

Työllistimme tänä kesänä yli 60 kesätyöntekijää. Heitä työskenteli kaikilla toimialoillamme niin kunnossapidossa, siivouksessa kuin ruokapalvelussa. Kesätyöntekijät ovat meille tärkeä voimavara. He tietysti mahdollistavat vakituisen henkilökuntamme kesäloman, mutta tuovat myös työpaikoille uutta energiaa. Oppiminen on vastavuoroista ja työyhteisömme kehittyy kesätyöntekijöiden myötä. On hienoa, että saamme tarjota nuorille mahdollisuuden päästä käsiksi työelämään, oli se sitten juuri sitä omaa tulevaisuuden alaa tai kauempana siitä. Tärkeänä olemme pitäneet, että nuoret saavat työhönsä tehtävään opastusta ja tukea. Tämän vahvistivat tapaamani nuoret, jotka kertoivat kokemuksistaan työstään Kaareassa.

Millaista on kesätyö sairaalasiivoojana? 

Kaupunginsairaalan puhtauspalvelutiimissä työskentelevät Rosa ja Aada. Rosa on aloittanut työt kesäkuussa ja hän on työskennellyt eri osastoilla Turun kaupungin sairaalassa. Rosalla on kokemusta edelliseltä kesältä koulun siivouksessa, mutta sairaalasiivous on hänelle uutta. Siivoustyö on hänen omaa alaansa ja on valmistunut juuri toimitilahuoltajaksi. Rosa kertoo, että opiskelu on valmistanut hänet hyvin tähän työhön. Siivous ei ole yksinkertaista ja siihen liittyy paljon asioita, sanoo Rosa. Koulutus on antanut hänelle hyvät valmiudet pärjätä sairaalasiivouksessa.

Rosa sanoo, että hän pitää todella paljon siivoustyöstä ja juurikin sairaalasiivouksesta. Ilmapiiri on hyvä niin oman tiimin kuin hoitajien ja potilaiden välillä. Rosa pitää työn sosiaalisuudesta ja siitä, että tilanteen mukaan pitää muokata omaa tekemistä. Rosalle tämä työ on ollut kesän kohokohta ja toiveissa on, että työt jatkuvat juuri sairaalasiivouksen parissa kesätyön jälkeenkin.

Aada on tullut kesätöihin lukion kesäloman ajaksi. Aada kertoo, että on tehnyt vähän kaikenlaista, siivonnut muun muassa terveysasemalla, poliklinikalla ja logistiikassa. Aadan vanhemmilla on siivousalanyritys, jossa hän on ollut aiempina kesinä töissä. Hän on omien sanojensa mukaan kasvanut siivousalalle. Turun kaupunginsairaalan tiimissä Aadakin sanoo viihtyneensä hyvin. Työpäivät menevät nopeasti, kun on tekemistä. Työporukka on kiva ja ilmapiiri hyvä, sanoo Aada. Hieno on ollut myös, että esimerkiksi vapaapäivistä on voinut sopia joustavasti. Syksyllä Aadalla alkaa kirjoitukset ja niihin valmistautuminen on täyttänyt vapaa-ajan. Tulevaisuudessa Aadan tavoitteena on päästä lukemaan yliopistoon psykologiaa.

Erityistä kiitosta sekä Aadalta että Rosalta saavat Kaarean palveluohjaajat. He ovat olleet todella avuliaita ja ovat aina valmiina opastamaan, kun kysymyksiä tulee. Työvuorossa olevat ohjaajat vastaavat aina puhelimeen oli sitten aikainen aamu tai myöhäisempi ilta, sanovat kumpikin.

Työnjohtajan kesätyöstä saa sopivasti esimieskokemusta

Jani työskentelee kesän työnjohtajana Kaarea kunnossapidossa. Tämä on hänen toinen kesänsä kunnossapidossa. Janilla taustaa on rakennusalalta ja nyt hän opiskelee tuotantotaloutta ammattikorkeakoulussa. Työnjohtajana hänen tehtäviin kuuluu valvoa nimettyjä projekteja, sekä huolehtia niiden etenemisestä. Tällä hetkellä kiirettä pitää päiväkotien ja koulujen kunnostustyöt, jotka tulee valmistua lähiaikoina ennen niiden aukeamista toiminnalle. Janin mielestä parasta työssä on, että on saanut suunnitella oman työviikkonsa. Itse on voinut päättää missä rytmissä mitäkin työtehtäviä tekee ja missä järjestyksessä työmaita valvoo, sanoo Jani. Kesätyöstä hän saa haluamaansa esimieskokemusta tukemaan opintoja sekä tulevaisuuden työuraa. Vielä Janilla ei ole ihan tarkkaa suunnitelmaa mikä hänen unelmatyönsä on, mutta jotain liiketoiminnan kehittämisen parissa se voisi olla.

Kesätyössä onnistumisen tukena on ollut nimetty ohjaaja, joka perehdytti Janin työhön huolellisesti. Jani kertoo, että on ollut helppoa ottaa eri projekteista kiinni, kun on saanut riittävät alkutiedot niistä.  Muuten Janin kesään kuuluu vesipallon pelaamista ja lyhyt loma ennen opiskelujen alkamista.

Ruokapalvelun kesätyöntekijöille tiedossa vakituisia töitä

Salon tuotantokeittiössä työskentelee vuorossa kolme nuorta osaajaa Tiina, Victoria ja Mikael. He kaikki ovat tulleet kesäksi töihin, mutta ammattitutkinnon myötä heille on tarjoutumassa myös mahdollisuus vakituiseen työhön.

Tiina on aloittanut työskentelyn Salon tuotantokeittiössä huhtikuussa, kun hänellä oli työssäoppimisjakso. Kun hän sen jälkeen valmistui suurtalouskokiksi, jäi hän kesäksi töihin ja työt jatkuvat Kaareassa kesän jälkeenkin. Tiina kertoo, että hän on pitänyt siitä, että on ollut paljon erilaista tekemistä ja erilaisia vuoroja. Maininnan saavat mahtavat työkaverit.

Tänään Tiinan vuoroon kuuluu salaattien valmistusta. Välillä hän menee linjastolle jakamaan ja sen jälkeen jatkaa työtä kylmiössä esivalmistelua, siivousta ja dieettisalaattien tekoa. Tiina kertoo, että hänen lampivuoronsa on ns. x-vuoro, jossa kerätään osastojen tekemät tilaukset ja jaetaan niitä. Kysymykseen mikä on hänen lempiruoka tehdä, Tiina ei osaa heti vastata. Hän sanoo pitävänsä peruskotiruoan valmistuksesta.

Victoria kertoo, että hän on ollut Salon keittiössä jo kahtena aiempana kesänä ja myös välillä tekemässä sijaisuuksia. Nyt Victorialla on ensimmäinen vuosi kokin opintoja takana. Sen jälkeen hänellä on suunnitelmana jatkaa opintoja restonomiksi. Tulevaisuuden haaveena on oma ravintola jossain maailmalla. Victoria kertoo, että työssäoppiminen tukee hyvin opiskelua ja työkokemuksesta saa opiskeluun haettaessa lisäpisteitä.

Kaarean Salon keittiössä Victoria kertoo olevan hyvä työilmapiiri ja hyvät työkaverit. Kesällä on kiva tehdä aamuvuoroa, kun silloin jää aikaa myös muulle tekemiselle, sanoo Victoria. Hän kertoo pitävänsä kaikenlaisen ruoanlaitosta. Aiemmin hän on myös leiponut esimerkiksi pyynnöstä juhliin kakkuja, mutta nyt se on jäänyt vähemmälle.   

Tiina ja Victorian tapaan Mikael on kesätyön lisäksi ollut harjoittelussa ja tehnyt sijaisuuksia Salon keittiössä. Elokuussa hän valmistuu kokiksi ja työt jatkuvat Kaareassa siinä tehtävään. Mikael kertoo, ettei kokin ammatti ole ollut hänen ensisijainen vaihtoehto vaan hän on ajautunut kokkiopintojen pariin. Hänen toiveammattinsa on teatterimaailmassa. Kiinnostua ruoanlaittoon on kehittynyt vaiheittain. Ensiksi kotona ja opintojen myötä hän on kehittynyt ja innostus ruoanlaittoon on lisääntynyt. Mikael kertoo, jos hän kotona haluaa tehdä jotain hyvää ruokaa, on se perunamuusi ja joku pihvi.

Keittiössä työskentelystä hän pitää siitä, että aika kuluu nopeasti. Hän pitää myös työpäivien ja työvuorojen vaihtelusta. Elokuussa valmistumisen myötä hänelle tulee lisää kokkivuoroja, mutta Mikael kertoo pitävänsä myös astiahuollosta. Siinä on hyvä syke ja samalla voi antaa ajatusten virrata, sanoo Mikael