Siirry sisältöön

Kaarea

Kaarea yhtenä edelläkävijä yrityksistä mukana kehittämässä muovisten pesuainepakkauksien kierrätystä
8.11.2019

Kaarea yhtenä edelläkävijä yrityksistä mukana kehittämässä muovisten pesuainepakkauksien kierrätystä

Kaarean ruokapalvelut ovat mukana Kiillon pesuainepakkauksien kierrätyksen pilottiprojektissa. Kokeilun tavoitteena on kerätä kokemuksia muovisten pesuainepakkauksien kierrättämisestä ja kehittää toimintamallia, joka mahdollistaisi keräyksen laajentamisen kaikkialle Suomeen.

Kiillon tuotekehityspäällikkö Heidi Kähkönen kertoo taustaa projektille:

  • Suomessa kuluttajat ovat kierrättäneet muovisia kuluttajapakkauksia jonkin aikaa, mutta yrityspakkauksien kierrätys on ollut vähäistä. Kiilto haluaa edistää muovipakkausten kierrätystä ja on käynnistänyt yhteistyössä asiakkaiden kanssa hankkeen, jossa kerätään kokemuksia kierrätyksestä. Pakkausten kierrätys edistää kiertotaloutta, sillä näin hyvä pakkausmateriaali pidetään käytössä eikä sitä polteta. Kierrätys pienentää pakkausten ympäristövaikutusta.

Kaarean osalta projekti käynnistyi lokakuun ensimmäinen päivä. TYKS kantasairaalan Kaarean ruokapalveluissa keräämme Kiillon muoviset pesuainepakkaukset kierrätystä varten. Kuukauden aikana pakkauksia on kertynyt vajaa rullakollinen. Sanna Lainela, kantasairaalan ravintokeskuksen palveluesimies, kertoo kokemukset ensimmäisen kuukauden jälkeen:

  • Kokemukset ovat olleet positiivia. Henkilöstömme on tottunut kierrättämiseen ja kierrätysmahdollisuuksia jopa odotetaan. Käytännössä kierrätys on helppoa. Se vaatii vain tyhjien asioiden huuhtelemisen, jonka jälkeen ne siirretään odottamaan jäteyhtiön noutoa muovinkierrätyslaitokseen.

Muovipakkauksien noudosta ja jälleen käsittelystä vastaa projektin osapuolena Lassila&Tikanoja. Tällä hetkellä kierrätetystä muovista valmistetaan edelleen uusia tuotteita. Tulevaisuudessa tavoitteena on päästä suljettuun kiertoon, jossa kerätyistä pakkauksista voidaan valmistaa jälleen pesuainepakkauksia, kertoo Heidi Kähkönen.

Kokeilu koskee Kiillon HDPE-pesuainepakkauksia ja se toteutetaan Turun seudulla 10/2019-3/2020 välisenä aikana. Kokeilun aikana Kiilto kerää käytännönkokemuksia siitä mikä toimii ja mikä koetaan haasteelliseksi jatkokehitystä varten.