Siirry sisältöön

Kaarea

Kouluruokaa oppilaille koronaepidemian aikana
16.4.2020

Kouluruokaa oppilaille koronaepidemian aikana

Etäopiskelu on vienyt suurimman osan oppilaista pois koulurakennuksista ja opiskelemaan kotona. Tämä on aiheuttanut lisäpainetta perheille, kun opiskelun ohjaamisen lisäksi vanhempien tulee huolehtia lounaasta. Kuntalehden tietojen mukaan kouluruokailun järjestäminen etäkoululaisille vaihtelee kunnissa. Aurassa kouluruokaa on tarjottu kaikille halukkaille heti, kun koronaepidemian siirsi lapset käymään koulua kotoa käsin.

Auranmaan viikkolehti kirjoitti Auran kunnan kouluruokailusta (27.3.2020). Siinä kerrottiin miten Auran kunnan poikkeustilan järjestämä kouluruokailu oli saanut paljon positiivista palautetta. Koululounaan järjestäminen koettiin hyväksi avuksi uuteen arkeen. Ruokailu on käytännössä järjestetty siten, että etäopiskelussa olevat oppilaat ovat voineet tulla noutamaan lounaan koululta omiin astioihin ja Kaarean henkilökunta on annostellut ateriat lapsille.

Kouluruokailun järjestäminen ei ole pakollista kuin lähiopetukseen osallistuville, mutta se on suositeltavaa. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja aluehallintoviraston kunnille viikolla 15 tekemän kyselyn perusteella kouluruokailua tarjotaan kaikille halukkaille oppilaille 47,3 prosentissa kaikista vastanneista kunnista koronavirusepidemian aiheuttamien poikkeusolojen aikana, kertoo Kuntalehden verkkouutinen (Oikeuskansleri: Etäopetuksessa oleville kouluruokailu mahdollisuuksien mukaan – Opetusministeri Andersson kehottaa kuntia selvittämään mahdollisuuksia, 15.4.2020)

Koululounaalla on merkittävä rooli kasvavan lapsen ravitsemuksessa. Ateria noudattaa kouluruokasuosituksia ja on suunniteltu siten, että se kattaa kolmasosan lapsen päivittäisestä energiatarpeesta. Suosituksen mukainen lämmin lounas on monipuolinen ja lasten tarpeet huomioiva. Koululounas sisältää neljäsosan proteiinia, neljäsosan hiilihydraattia ja puolet kasviksia. Ruokajuoma, leipä ja levite ovat osa kokonaisuutta.

Kun kotona ruokailu on kasvanut, monet vanhemmat varmasti tuskailevat päivän aterioiden kanssa. Jatkuva pohdinta on mitä sitten seuraavaksi perheelle tarjoaisi? Ateriaideoita kotiin voi käydä hakemassa myös meidän ruokalistoiltamme menu.kaarea.fi. Listamme koostuvat hyvistä perusaterioista, jotka maistuvat lapsiperheissä. Tällä viikolla kouluruokalistalla esimerkiksi on makkarakastiketta, lohikeittoa, porkkanapihviä ja chili con carnea. Jokaiselle liha-aterialle löytyy myös kasviruokavaihtoehto, jolloin ideat tuplaantuvat.