Siirry sisältöön

Kaarea

Tuotekehitys mukauttaa ruokapalveluidemme tarjontaa saatavuuden mukaan
30.4.2020

Tuotekehitys mukauttaa ruokapalveluidemme tarjontaa saatavuuden mukaan

Kaarean ruokapalveluiden tuotekehitys on paiskinut töitä poikkeustilan aiheuttamien muutoksien takia. Poikkeustila on aiheuttanut, että joitakin tuotteita ei tällä hetkellä ole saatavilla ja tarjontaa on mukautettu sen mukaan. Lisäksi on laadittu varastoon ruokalistoja ja valmistauduttu poikkeustilan jatkumiseen sekä sen aiheuttamiin muutoksiin palveluntuotannossa.

Ruokapalveluidemme tuotekehityspäällikkö, Katja Mäkelä,  kertoo miten korona on vaikuttanut hänen tiiminsä työhön. Kovinkaan suuria muutoksia emme ole joutuneet ruokalistoihimme tekemään raaka-ainepuutoksien takia. Mifu on yksittäinen sellainen tuote, jota ei ole tällä hetkellä saatavilla. Olemme korvanneet mifua sisältävät ateriat ruokalistastamme, jollain toisella kasviproteiinia sisältävällä aterialla. Yksittäisissä erikoistuotteissa on ollut jotain puutoksia, mutta toimittajamme on toistaiseksi pystynyt tarjoamaan niihin hyvin korvaavia tuotteita.

Suurempi työ on ollut varautuminen eri vaihtoehtoihin. Varautumisessa on tullut ottaa huomioon miten ruokalistat rakennetaan, jos raaka-aineisiin tai käytettyihin tuotteisiin tulee olennaisia saatavuusongelmia. Sairaalan potilasaterioiden palveluntuottajana erikoisruokavaliot ovat olennainen osa palveluntuotantoamme. Niiden osalta oli suunnittelussa tärkeää varmistaa, että ravitsemuksellinen näkökulma toteutuu, sanoo Katja.

Tärkeä varautumisen elementti on myös huomioida henkilöstöresurssit ja miten toimimme, jos henkilöstöä ei koronakriisin takia ole riittävästi. Näin keväällä varautumisessa on lisäksi huomioitu, että kotimaista uutta satoa ei ole saatavilla ja esimerkiksi hedelmien osalta olemme tuonnin varassa. Poikkeusajan ruokalistat on suunniteltu siten, että ne koostuvat perusraaka-aineista, joiden saatavuus on hyvä. Vaihtoehtona on myös katsottu valmisannosten, kuten keittopohjien käyttöä. Valmispohjia varten on suunniteltu reseptit, jotka ovat helposti muunneltavissa saatavilla olevan pääraaka-aineen mukaan. 

Poikkeusajan ruokalistat ovat valmiina otettavaksi käyttöön, jos kriisi kehittyy. Keittiömme ovat ottaneet varastoon jotain tuotteita, joiden säilyvyys on hyvä, kuten soijarouhetta. Sillä on pitkä säilyvyys ja sillä voidaan korvata lihaa, jos sen saatavuudessa tulisi ongelmia. Riittävä varautuminen luo turvallisuutta. Nyt kun varautuminen on tehty, tuotekehityksemme arki pyörii normaalilla tavalla, kertoo Katja.