Siirry sisältöön

Kaarea

Vappuna kotoillaan – vinkkejä ja keväistä tekemistä
30.4.2020

Vappuna kotoillaan – vinkkejä ja keväistä tekemistä

Poikkeustila rajoittaa kokoontumiset 10 henkilöön ja liikkumista, sekä kohtaamisia tulisi välttää. Kotoilu on noussut vallitsevaksi tilaksi. Kevään aurinko ja lämpö kutsuisi liikkumaan ja kohtaamaan ihmisiä, mutta vielä toistaiseksi tulee malttaa. Keräsimme tähän kaksi ajatusta vappuiseen kotoiluun. Asiantuntijoidemme vinkit auttavat onnistumaan.

Leipurin vappumunkit

Tuotekehittäjä-leipurimme Timo Oehlandt kertoo vinkit onnistuneisiin vappumunkkeihin turvallisuusnäkökulmat huomioiden. Timon ohjeissa korostuu tarkkuus ja huolellinen mittaaminen.

  • Raastettu appelsiinin kuori antaa munkkeihin pirteän vivahteen.
  • Paistorasvaksi kannattaa valita kaupoista löytyvä friteerausöljy.
  • Paras paistamislämpötila on 170-180 asteen välillä. Käytä digitaalista paistomittaria lämpötilan jatkuvaan tarkkailuun.
  • Paista vain sen verran, että munkin pinta muistuttaa väriltään vaaleaa puuta. Munkki paistuu ja tummenee myös käännön jälkeen. Tallenna paistoaika ajastimeen, kun haluttu väri on saavutettu. Näin munkeista tulee tasalaatuisempia.
  • Jäähdytä munkkeja vain hetken, jotta pinnalla on vielä rasvaa ja sokeri tarttuu.
  • Käytä sokeroimiseen sirosokeria, joka on hienompaa kuin kidesokeri.
  • Pidä sammutuspeite käden ulottuvilla ja avattuna. Palo voi nopeasti leimahtaa ja levitä. Älä missään nimessä käytä vettä rasvapaloon!
  • Essun käyttö on suositeltavaa, kuten myös kertakäyttökäsineiden, joiden alla ohut puuvillahanska. Ne estävät hyvin palovammojen muodostumista.
  • Jäähtynyt rasva hävitetään samalla tavalla kuin kinkkurasvat. Rasvan voi kaataa tyhjiin maitopurkkeihin ja viedä kierrätykseen.

Leipurin munkkitaikina:
Vesi 500g
Kananmuna 50g/1kpl pieni
Voi 200g
Puolikarkea vehnäjauho 1050g
Kuivahiiva 15g
Suola 10g
Kardemumma 8g
Appelsiinin kuori 1/4 osa

Vaivaa taikinaa yleiskoneessa 10 minuuttia keskinopeudella ja anna taikinan levätä sen jälkeen 10 minuuttia. Muotoile 60g palloja taikka kaulaa 2cm paksuinen levy ja paina isolla (11cm) kulholla rinkilä. Paina pienellä (4cm) esim. snapsilasilla reikä rinkilälle. Anna nousta liinan alla ainakin puolituntia. Paista munkit. Sokeroi munkit hieman jäähtyneenä. Munkit maistuvat siman kera!

Ulkokalusteiden maalaus

Maalarimme, Sari Laamanen, kertoo miten onnistut ulkokalusteiden maalauksessa. Lyhyesti kaikki tiivistyy huolelliseen pohjatyöhön. Yksi yleinen virhe on, että kalusteita lähdetään pesemään painepesurilla. Tätä ei kannata missään nimessä tehdä, sanoo Sari. Kunnostettava pinta tulee pestä maalinpesuaineella ja harjalla. Harja valitaan pinnan mukaan, mutta siihen voi käyttää vaikka kotoisasti astianpesuharjaa. Pesun jälkeen pinnan tulee antaa kuivua kunnolla.

Puisilta pinnoilta tulee hioa vanhat pinnoitteet pois. Hiomapaperien karheudeksi 80 tai 120 ovat yleensä toimivat. Jos hionnan tekee käsin, kannattaa huomioida hiontatuki, johon paperin saa kiinnettyä, etteivät kädet vahingoitu. Sari kertoo, että hyvän kotikäyttöön sopivan hiomakoneen saa edullisesti. Hän muistelee, että oma olisi maksanut 30 € ja se on toiminut kotona monessa eri projektissa.

Maaliksi tulee valita ulkokalusteisiin sopiva maali. Pensselit ja telat ovat yleisesti sellaisia, että käyvät kaikille pinnoille. Sari suosittelee valitsemaan luonnonkuituisen pensselin. Kunnostustyön suojavarustukseen kuuluvat suojalasit ja käsineet. Hionnassa tulee käyttää pölymaskia tai nostaa tuubihuivi nenän ja suun eteen. Liuotinohenteisen maalin kanssa suositellaan käytettäväksi hengityssuojainta. Tällöin tulee myös pitää huolta tilan tuuletuksesta, jos maalausta tekee sisätiloissa esimerkiksi autotallissa. Maalaus onnistuu ulkona, kun ei ole enää yöpakkasia, eikä kostea ilma. Jos edellisenä päivänä on satanut koko päivän, kannattaa odottaa iltapäivään, että ilmankosteus laskisi. Ihan suora paahdekaan ei ole hyvä. Silloin on parempi siirtyä varjoon, neuvoo Sari.

Kalusteiden kunnostuksessa voi antaa oman luovuutensa kukkia. Väreillä saa täysin uuden ilmeen vanhalle kalusteelle. Kuvassa työnäyte, jossa maalaamalla vanha penkki sai uuden ilmeen.  

Kaarean logo penkki