Siirry sisältöön

Kaarea

Kun korona tuli omalle työpaikalle – Mitä on kohdata pandemian aiheuttaja?
6.5.2020

Kun korona tuli omalle työpaikalle – Mitä on kohdata pandemian aiheuttaja?

Me Kaareassa olemme joutuneet kohtaamaan koronaviruksen hyvin läheltä omissa työtehtävissä. Asiakaskohteissa, joissa vastaamme laitoshuollosta, on ollut COVID-19 epäilyjä sekä valitettavia tartuntoja. Yksikin epäily vaikuttaa laajasti koko kiinteistössä työskentelevään henkilöstöön. Vaikka varautumista oli tehty huolella, ensimmäinen tartunta asiakaskohteissa aiheutti ohjeisiin ja toimintatapoihin paneutumista entistä tarkemmin.

Ensimmäinen todellinen kosketuksemme koronatartunnan vaikutukseen työpaikalla osui juhlapyhien aikaan, kun laitoshuoltomme vastaamassa kohteessa todettiin tartunta. Koko henkilöstö, joka oli mahdollisesti altistunut, joutui karanteeniin. Kohteeseen oli nopeasti saatava korvaavat työtekijät hoitamaan päivittäisiä laitoshuollon tehtäviä. Pyhien aika teki tilanteesta vielä haastavamman, ja puhelinlinjat kävivät kuumina.

Apuun tuli laitoshuoltajamme Katariina Aaltonen-Mahkonen. Hän oli valmis luopumaan omista vapaista ja lähti varmistamaan, että siivous toimii ja sijaiset saavat perehdytyksen. Katariinalla on vankka osaaminen ja useamman vuoden kokemus eristysosastojen laitoshuollossa. Osaaminen tuo Katariinalle varmuutta. Hän otti vastuuta asioista sekä suhtautui tilanteeseen rauhallisesti ja ammattitaitoisesti.

Nopealla reagoinnilla ja aktiivisuudella laitoshuolto palautui normaaliin rytmiin. Katariina kehuu nuoria, jotka tulivat sijaisiksi tässä tilanteessa. Nuoret ryhtyivät työhön ennakkoluulottomasti ja rohkeasti. He oppivat ja ymmärsivät nopeasti miten koronatilanteessa siivouksessa tulee toimia, kertoo Katariina.

Katariina kertoo, että eristyssiivouksessa tärkeintä on suojavaatetus. Suojautuminen on kaiken perusta, koska sillä sekä suojataan itseä että asukasta tartunnalta. Muita huomioitavia asioita ovat kertakäyttövälineiden käyttö, aseptiikka  sekä työjärjestys. Se on hyvä miettiä huolella etukäteen, jotta välttyy ylimääräisiltä suojaimien vaihdoilta, sanoo Katariina. Eristyssiivouksessa ei myöskään parane hötkyillä, vaan siivous tulee tehdä huolellisesti, vaikka näkyvää likaa ei ole, lisää Katariina.

On ymmärrettävää, että koronatartunta omalla työpaikalla pelottaa. Katariina näkee kuitenkin asian hieman toisella tavalla. Olen joutunut aikanaan miettimään miten suhtaudun infektioihin työpaikalla. Minua ne eivät pelota, koska koen olevani töissä paremmassa turvassa kuin ulkona, kaupan kassalla tai linja-autossa. Töissä me suojaudumme huolella ja tiedämme mistä on kyse.  Koen, että tilanne on hallinnassa, avaa Katariina.