Siirry sisältöön

Kaarea

Museokiinteistöjen kunnossapitotyöt ovat yksilöllisiä projekteja
6.8.2020

Museokiinteistöjen kunnossapitotyöt ovat yksilöllisiä projekteja

Turussa riittää historiallisia kiinteistöjä. On Suurtorin ympäristö, Luostarivuorenmäki, Kuralan kylämäen alue ja monta muuta merkittävää historiallista kiinteistöä. Kaarea vastaa monen museokiinteistön kunnossapidosta Turussa. Voidaan sanoa, että vain yksi asia yhdistää museokiinteistöissä tehtäviä kunnossapitotöitä. Ne ovat aina moninaisia ja yksilöllisiä projekteja.

Kunnossapidon työnjohtajamme Hannu Aunion vastuualueelle kuuluvat museokiinteistöt. Hänen mukaansa olennaista museokiinteistöjen kunnossapidossa on säilyttää kyseisen kiinteistön ajanjakson rakennustapa ja materiaalit. Vanhan rakennustavan noudattaminen on yksinkertaisempaa, mutta samojen materiaalien hankinta voi olla se haastavampi osa-alue. Välillä on pakko tehdä kompromisseja ja käyttää korvaavia materiaaleja. Lisäksi merkittävää on aktiivinen vuoropuhelu museokiinteistöjen edustajien kanssa. Viime kädessä he määrittelevät ja hyväksyvät käytettävät materiaalit ja rakennustavat. Hannu kehuu vuoropuhelua asiakkaan edustajien kanssa erittäin hyväksi.

Hannu on myös ylpeä osaavasta henkilökunnastaan, joilla on vuosien kokemus erilaisista kunnossapitotöistä vaativissa kohteissa. Esimerkiksi pinkopahvien laittaminen ja päre- tai turvekaton tekeminen ovat osaamista, jota ei löydy ihan jokaiselta rakennusammattilaiselta.

Kirvesmies Timo Stoltin työkohde on Turun käsityöläismuseo. Hänen työnsä on alueen museorakennusten kunnostaminen vanhoja rakennuksia ja työtapoja kunnioittaen. Kaikki korjaustyöt pyritään tekemään mahdollisimman pitkälle vanhoja työtapojen mukaan tukeista ja sahaustavasta lähtien. Tämä haastaa omaa tekemistä. Hyvä esimerkki ovat takonaulat, jotka eivät ole niin helppoja käyttää kuin nykyaikaiset naulat ovat.

Timo kertoo parasta työssään olevan, että hän voi tehdä työtä omassa rauhassa ja siihen perehtyen. On mielenkiintoista tutkia, miksi 1700-luvulla joku on rakentanut juuri kyseisellä tavalla ja löytää sitten siihen syy. Käsityöläismuseon rakennukset ovat kaikki yksilöitä, joissa rakennustavat ja materiaalit vaihtelevat. Aikanaan rakennettiin paljon kierrätysmateriaalista ja siitä mitä sattui olemaan saatavilla. Tästä syystä rakennuksissa on paljon erilaisia ratkaisuja.

Käsityöläismuseossa pitkäkestoinen ja jatkuva projekti on kattojen korjaaminen. Edellisen kerran korjauksia on tehty laajemmin noin 60 vuotta sitten. Työ on pitkäjänteistä ja kesässä valmistuu keskimäärin 3-4 kattoa. Kattotöiden lisäksi kunnostettavina on portaita, kaiteita ja aitoja. Kunnostustyöt etenevät museon edustajien laatiman vuosittaisen korjaussuunnitelman mukaan. Käytännön suunnitelma tarkentuu muuttuvien tekijöiden, kuten vuodenajan ja kelien mukaan. Työsuunnitelmissa otetaan myös huomioon museokävijät ja mietitään, mitä töitä voidaan edistää museon ollessa auki.