Siirry sisältöön

Kaarea

Hävikkiviikko ja pastapäivät – henkilöstöravintolan teemapäivillä tuodaan esille tärkeitä asioita ja ilahdutetaan vaihtelulla
16.9.2020

Hävikkiviikko ja pastapäivät – henkilöstöravintolan teemapäivillä tuodaan esille tärkeitä asioita ja ilahdutetaan vaihtelulla

Valtakunnallista hävikkiviikkoa vietettiin 7.-13.9.2020. Hävikkiviikko, jossa Kaarean ruokapalvelutkin olivat mukana, nostaa esille ruoan arvostusta. Samalla se kertoo ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Pastapäivät taas olivat Kaarean oma teemapäivä, jolloin asiakkaita ilahdutettiin teeman mukaisesti erilaisilla pasta-annoksilla.

Kaarean henkilöstöravintoloissa hävikkiviikon valmistelu alkoi edellisellä viikolla, jolloin systemaattisesti punnittiin lautashävikkiä. Lautashävikillä tarkoitetaan lautaselle otettua ruokaa, joka jää syömättä. Viikon aikana kertynyt data julkaistiin hävikkiviikon alkaessa ravintoloissa. Tavoitteena oli herättää ajatuksia ja tehdä näkyväksi lautashävikin määrää. Susanna Lerto, henkilöstöravintoloiden palveluesimies, kertoo, että lautashävikki valikoitui painopisteeksi kahdesta syystä. Ensinnäkin jokainen voi itse vähentää hävikkiä ottamalla ruokaa lautaselle vain sen verran kuin jaksaa syödä. Toiseksi, muuta ruokahävikin määrää ja sen vähentämistä on seurattu jo aiemmin.

Kun lautashävikkiin kiinnitettiin huomiota, saatiin hyviä tuloksia lyhyellä aikavälillä. Kampanjaviikolla keskimääräinen lautashävikki (grammaa per annos) väheni noin 36 % verrattuna edellisen viikon lukemaan. 

Nyt alkusyksystä on henkilöstöravintoloissa vietetty Kaarean omia teemapäiviä, pastapäiviä, jolloin lounaalla oli tarjolla erilaista pastaruokaa. Lounasvalikoimassa oli maisteltavana kolmea erilaista pastakastiketta. Tarjolla oli myös erilaisia ja värisiä pastalaatuja, kuten porkkana- ja pinaattipastaa. Asiakkaat olivat erittäin ilahtuneita teemapäivästä. Erityisesti asiakkaiden mieleen oli ollut laaja tarjonta ja mahdollisuus maistella useampaa vaihtoehtoa.

Teemapäivät tuovat vaihtelua sekä asiakkaille että omalle henkilöstölle. Uusi teemoja ideoidaan jatkuvasti. Erityisesti maa-teemat ovat kiiteltyjä. Silloin pääsemme perehtymään kunkin maan ruokakulttuuriin ja resepteihin.