Siirry sisältöön

Kaarea

Ravitsemustiede on ruokalistasuunnittelun kulmakivi
9.11.2020

Ravitsemustiede on ruokalistasuunnittelun kulmakivi

Ravitsemustiede saa oman teemaviikkonsa ja ensimmäistä Ravitsemusviikkoa vietetään 9.-13.11.2020. Ravitsemusviikon tavoitteena on tehdä ravitsemustiedettä tutummaksi. Ravitsemusviikon kunniaksi nostamme Kaarean ravitsemusammattilaisten tekemää työtä ja osaamista esille.

Ruokaan liittyy paljon tunteita ja näkemyksiä. Se koskettaa meidän jokaisen arkipäivää ja meillä on mielipiteemme siitä mikä ravinto on meille itselle sopivaa. Välillä nousee erilaisia muoti-ilmiöitä, jotka painottavat tietynlaista ruokavaliota. Ravitsemukseen liittyviä ohjeita on monessa kanavassa tarjolla ja ilman asiantuntemusta on vaikea erottaa mihin tietoon voi luottaa ja mihin ei.

Ravitsemustiedon tulkintaan tarvitaankin ruoka- ja terveysymmärrystä. Kaarean ruokapalveluiden tuotekehitys pohjautuu muun muassa tutkittuun ravitsemustietoon. Ravitsemustiedon pohjalta syntyvät ravitsemussuositukset, ja ne toimivat ruokalistojen ja reseptien suunnittelun tukena, kertoo tuotekehityspäällikkö Katja Mäkelä. Suosituksien avulla pystymme seuraamaan aterioiden ravintosisältöä suhteessa suosituksiin; esimerkiksi aterioiden rasvan ja suolan määrää sekä rasvan laatua. Potilasruokailun suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon aterioiden energiamäärät, mutta ennen kaikkea aterioiden monipuolisuus ja ravitsemuksellinen riittävyys.

Ruokalistasuunnittelu kattaa myös ravitsemuskasvatuksellisen näkökulman. Se tarkoittaa, että jokaisella aterialla on mukana kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Ateriat suunnitellaan niin, että ne ovat lautasmallin mukaisia. Toinen huomioitava näkökulma on, että ateriat muodostavat kokonaisuuden , ateriapäivän, jossa säännöllinen ateriarytmi on ajateltu.

Ravitsemussuosituksien tavoitteena on edistää terveyttämme ja suositukset perustuvat tutkittuun tietoon, kertoo Katja Mäkelä. Suosituksia on laadittu eri kohderyhmille, kuten ikääntyneille, koulu- ja päiväkoti-ikäisille sekä korkeakouluopiskelijoille. Myös potilasruokailuun on omat ravitsemushoitosuosituksensa, jotka ohjaavat sairaalaruokailun suunnittelua.

Ruokalistojen ja reseptiikan suunnittelu on asiantuntijuutta vaativaa työtä ja olemme ylpeitä siitä, että meillä Kaareassa on vankka ravitsemusosaaminen. Ravitsemusosaaminen näkyy siinä, että osaamme  soveltaa asioita käytäntöön, kun esimerkiksi suosituksia päivitetään tai kun suunnitellaan uusi ruokavalio, sanoo Katja. Tuotekehitystiimimme myös kouluttaa sekä omaa ruokapalveluhenkilöstöä että asiakkaan henkilöstöä ravitsemussuosituksiin ja ruokavalioiden periaatteisiin liittyen, Katja jatkaa.

Vaikka ravitsemustiede ja ruokasuositukset nousevat vahvasti esille, se ei tarkoita etteikö ruoka voisi samalla olla maistuvaa. Niin hyvinvointi- kuin ympäristönäkökulmasta on tärkeää, että valmistettu ruoka tulee syödyksi. Parasta palautetta on tyytyväisien asiakkaiden tyhjentyneet lautaset.