Siirry sisältöön

Kaarea

Samppalinnan tuulimylly kokee uudistuksen
4.12.2020

Samppalinnan tuulimylly kokee uudistuksen

Samppalinnan mäellä sijaitseva tuulimylly on yksi Turun maamerkeistä. Tuulimylly on kokemassa uudistusta, kun sen ulkokuori ja siivet entisöidään.  Ilman siipiä kaunis uusi punainen pinta pääse harmaata taivasta vasten esille sillä tuulimyllyn siipien kunnostus odottaa vielä kevättä. Kaarea Kunnossapito yhteistyökumppaniemme kanssa ovat vastuussa entisöintiprojektista.

Vuonna 1860 valmistunut tuulimylly on Pohjoismaiden ainoa hollantilaistyylinen tuulimylly. Myllyn ja sen vieressä sijaitsevan asuinrakennuksen rakennutti laivuri Juho Antinpoika, joka halusi yrittää maissa uutta uraa. Hänen jälkeensä mylly on ollut useammalla omistajalla 1900-luvun vaihteeseen asti, jolloin myllytoiminta päättyi. Tuulimylly oli pitkään ilman varsinaista toimintaa, kunnes se päätyi Samppalinnan kesäteatterialueeseen. Nyt tämä historiallinen rakennus saa ansaitsemansa kunnostuksen.

Kaarean työnjohtaja Miro Kultanen kertoo tarkemmin kunnostustöistä. Projekti käynnistyi rakennusselostuksen tekemisellä, jonka museokeskus hyväksyi. Koska kyseessä on historiallinen kiinteistö, kaikki työvaiheet ja muutokset käydään läpi museokeskuksen kanssa. Tämä on meille tuttua, koska teemme paljon kunnossapitotöitä historiallisissa kiinteistöissä. Korjaustyön aikana kaikki myllystä purettavat, uusittavat tai korjattavat osat dokumentoitiin. Niissä tilanteissa, joissa vanhat puuosat jouduttiin uusimaan, tehtiin ne vanhan mallin mukaisesti. 

Nyt Myllyn ulkokuoresta on uusittu päreet ja uusi pinta on maalattu. Seuraavaksi uusitaan kulkusilta. Siipien kunnostaminen tehdään ensi vuoden puolella. Silloin siivet saavat uudet siipipalkit ja lavat. Vasta sen jälkeen ne nostetaan paikalleen.