Siirry sisältöön

Kaarea

Kyläkoulun yhdistelmätyöntekijä huolehtii palvelukokonaisuudesta
19.2.2021

Kyläkoulun yhdistelmätyöntekijä huolehtii palvelukokonaisuudesta

Kirkonkulman koulu on Aurassa sijaitseva idyllinen maalaiskoulu, jossa opiskelee alakoulun oppilaita ensimmäisestä kuudenteen luokkaan. Koulu sijaitsee kauniissa vanhassa puurakennuksessa ja rakennus henkii omaa tunnelmaansa. Koulun keittiössä minua tulee vastaan Kaarean yhdistelmätyöntekijä Johanna Kavander. Johanna vastaa tilojen puhtaudesta ja lounaan jakelusta. Ja vähän muistakin kiinteistöön liittyvistä tehtävistä.

Johanna kertoo, että hän aloittaa työpäivänsä puhtaanapidon tehtävillä. Luokkien siivous jaksotetaan joustavasti tilojen käytön mukaan ja Johanna hoitaa puhtaanapidon tehtäviä sen mukaan, kun tilat ovat vapaana. Talvella Johanna hoitaa myös sisääntulon lumenluonnin ja liukkaalla hiekoituksen. Liputukset kuuluvat myös Johannan tehtäviin.

Aamun puhtaanapidon töiden jälkeen vuorossa on lounaan valmistelu. Lounas valmistetaan Kaarean keittiössä Auran yhtenäiskoulussa. Johannan tehtäviin kuuluu lounaan esillepano ja aterian jälkeinen astiahuolto. ”Osallistun myös ruoanjakeluun. Oppilaat ottavat itse, mutta osa pienemmistä oppilaista kaipaa välillä apua esimerkiksi maidon kaatamisen kanssa.” Johanna sanoo. Kun astiat ovat tiskattu ja keittiö siivottu, Johanna palaa siivoustöiden pariin.

Yhdistelmätyöntekijän työ on monipuolista. ”Pidän siitä että työ on vaihtelevaa. Tässä työssä yhdistyy niin puhtaanapidon kuin ruokapalvelun tehtäviä”, Johanna kertoo työnsä hyvistä puolista. ”Pidän myös omasta työympäristöstäni ja, että saan olla lasten kanssa. He tuntevat minut, kutsuvat nimeltä ja tulevat juttelemaan. Olen osa kouluyhteisöä ja oppilaille yksi aikuinen muiden joukossa.” Johanna jatkaa.

Johannasta huokuu asiakaslähtöisyys. Hän miettii oman päivänsä ja tekemisensä koulun tarpeista lähtien ja mukauttaa päivän runkoa sen mukaan. Jos oppilaita on lähdössä retkelle, Johanna huolehtii lounaan sen aikataulun mukaisesti. Tai jos tiloja tarvitaan käyttöön normaalista viikkorytmistä poiketen, siivous tehdään sen pohjalta. Hyvän yhdistelmätyöntekijä ominaisuuksia onkin oma-aloitteisuus ja kyky mukauttaa suunnitelmia.