Siirry sisältöön

Kaarea

Samppalinnan tuulimyllyn kunnostus on ollut ainutlaatuinen projekti
9.6.2021

Samppalinnan tuulimyllyn kunnostus on ollut ainutlaatuinen projekti

Samppalinnan tuulimyllyn uudistus on saatu päätökseen. Kun kyse on ainutlaatuisesta historiallisesta rakennuksesta, on kyseessä myös ainutlaatuinen projekti. Samppalinnan tuulimylly on Pohjoismaiden ainoa hollantilaistyylinen tuulimylly. Onnistuneen projektin avaimia olivat Kaarean osaava henkilöstö, jolla on laaja kokemus erilaisista kunnossapito- ja korjausrakentamisen projekteista museokiinteistöissä.

Viime syksynä kerroimme projektista, jossa ulkokuori ja kulkusilta uusittiin talven aikana. Siipipalkkien ja lapojen uusinta jäi silloin odottamaan kevättä. Kevät on eletty ja kesäkin on jo täällä. Nyt uudistus on viety läpi ja Samppalinnan tuulimylly on saanut siipensä takaisin. Voit lukea projektin alkuvaiheesta: https://www.kaarea.fi/uutiset/samppalinnan-tuulimylly-kokee-uudistuksen

Työnjohtaja Miro Kultanen kertoo, miten siipien uusiminen toteutettiin. Tuulimyllyn siivet ovat massiiviset ja niiden rakentaminen tehtiin ulkona Samppalinnan tuulimyllyn edustalla. Toimeen ryhdyttiin heti keväällä, kun keliolosuhteet olivat otolliset siihen. Kuivatetut sipipalkit tuotiin myllyn pihamaalle tervaamista varten. Tämän jälkeen palkkien tyviosaa muokattiin, että palkkien asentaminen tuulimyllyn kuppiin olisi myöhemmin mahdollista. Sen jälkeen vuorossa oli siipien lautojen laittaminen ja niiden tervaus.

Siipien nostaminen paikoilleen oli haastava projekti. Ensiksi piti olla suotuisat keliolosuhteet eli kuivaa ja tyyntä, että nosto pystyttiin tekemään. Nostossa piti varmistaa, että siipi ei lähde pyörimään ja riko tuulimyllyn konetta. Siivet olivat myös raskaita liikuteltavia ja taakan siirtämiseen tarvittiin useampi henkilö.

Tämän korjausrakentamisen projektin vaikeus oli siinä, ettei valmiita ohjeita ollut olemassa. Suunnitelmissa on perehdytty materiaaliin aikaisemmasta korjausprojektista 70-luvulta. Lähtökohtana on, että korjaus tehdään vanhaa rakennustapaa noudattaen ja sitä kunnioittaen. Rakennusmateriaalien löytäminen on ollut oma tutkimustyönsä. Kaikkia materiaaleja ei enää ole saatavilla, joten jossain tilanteissa jouduttiin käyttämään korvaavia materiaaleja.

Miro mainitsee, että arvokas tietolähde ja merkittävä tekijä projektissa onnistumiseen on Kaarean osaava henkilöstö. Heidän tietotaitonsa ja kokemuksensa kartuttama näkemys auttoi löytämään parhaat työmenetelmät.

Siipipalkit
Kuivatetut siipipalkit ovat tuotu pihalle

Siipipalkkien muokkaus
Siipipalkkien muokkaus käynnissä
Siipien tervaus
Siipien tervaus