Siirry sisältöön

Kaarea

Huomio lautashävikkiin – Hävikkiviikko 13. – 19.9.2021
13.9.2021

Huomio lautashävikkiin – Hävikkiviikko 13. – 19.9.2021

Vuosittainen hävikkiviikko kohdistaa katseen ruokahävikkiin. Kaarea kampanjoi hävikin vähentämisen puolesta. Hävikkiviikolla henkilöstöravintoloissamme Turussa ja Salossa tuomme näkyväksi hävikin määriä ja kannustamme jokaista ruokailijaa pohtimaan omaa käyttäytymistä. Hävikin vähentäminen on yhteinen tavoitteemme.

Ruokahävikkiä on kaikki roskiin päätynyt ruoka. Sen syntyä olisi voitu välttää erilaisilla toimenpiteillä. Näitä ovat mm. ruuan kulutuksen ennakoiminen, erilaiset vaihtelevat ruuanvalmistusmenetelmät sekä ruuan oikeanlainen säilyttäminen. Ruokahävikkiä syntyy ruuanvalmistuksen kaikissa vaiheissa. Hävikkiviikkona kiinnitetään huomiota hävikin syntymiseen ja sen vähentämiseen. Ruoka on liian hyvää hukattavaksi!

Lähde: havikkiviikko.fi 

Osana Vastuulliset ruokapalvelut -hanketta toteutimme kahdessa lounasravintolassamme kyselyn, jonka tavoitteena oli osallistaa asiakkaitamme pohtimaan lautashävikkiä. Sähköisellä kyselylle selvitettiin mitä asiakkaamme ajattelevat hävikin vähentämisestä.

Kyselyn perusteella yksimielisyys hävikin vähentämisen tärkeydestä oli selvä.  Asiakkaamme kokivat sen erittäin tai melko tärkeäksi. Hieman yli 70 % vastaajista koki voivansa vaikuttaa hävikin syntymiseen. Lautashävikin torjumisen keino on yksinkertainen –  ota lautaselle ruokaa vain sen verran mitä aiot syödä.

Saimme kyselystä arvokasta palautetta toimintamme kehittämiseen ja olemme vieneet parannusehdotuksia käytäntöön mm. kehittämällä salaattivalikoimaamme. Haluamme aidosti, että ruoka maistuu ja lautaset tyhjenevät.