Siirry sisältöön

Kaarea

Se on taas täällä – ravitsemusviikko
4.11.2021

Se on taas täällä – ravitsemusviikko

Ravitsemustiede sai vuonna 2020 ansaitusti oman teemaviikkonsa. Järjestyksessään toista teemaviikkoa vietettiin 8.-12.11.2021. Viikon tavoitteena on tehdä ravitsemustiedettä tutummaksi. Ravitsemusviikon kattoteemana on tänä vuonna tutkittu tieto.

Kaarean ruokapalveluiden toiminta nojaa tutkittuun ravitsemustietoon. Ravitsemussuositukset laaditaan kattavan tutkimusnäytön pohjalta ja ne toimivat Kaarean ruokapalvelussa suunnittelun ja toteutuksen lähtökohtana. Suosituksia on laadittu koko väestöä koskettavan suosituksen lisäksi eri kohderyhmille, joita hyödynnämme kattavasti. 

Sydänmerkin käyttö laajenee ravitsemusviikolla

Me kaarealaiset haluamme valmistaa terveyttä edistävää ja maukasta ruokaa. Henkilöstöravintoloissamme sekä valmistamassamme koulu- ja päiväkotiruoassa otettiin käyttöön sydänmerkki elokuussa 2020. Merkki osoittaa, että kyseinen ruoka-annos on terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Merkki myös helpottaa asiakkaita tekemään pieniä terveyden kannalta edullisia muutoksia ruokavalioon, ilman että asiaan tarvitsee sen enempää paneutua.

Tahtotilamme valmistaa terveellistä ruokaa tulee ravitsemusviikon aikana yhä näkyvämmäksi ja selkeämmäksi, kun viikon kunniaksi laajennamme sydänmerkin käyttöä myös sairaaloiden, terveyskeskusten ja hoivakotien ruokailijoiden ruokalistoille. Jatkossa sydänmerkki siis komistaa myös näiden asiakkaiden ruokalistoja.

Malliannoksia ja ravintosisältötietoja

Ravitsemusviikon innoittamana tuomme viikon aikana näkyväksi lounasruokavaihtoehtojen ravintosisältöä Tyks kantasairaalan ja Salon sairaalan lounasravintoloissa. Viikon aikana teemme päivittäin yhdestä ateriavaihtoehdosta malliannoksen keskimääräisen annoskokoon mukaisesti. Kuvatut ateriavaihtoehdot (joko Reilu, Sato, Ryhti tai Ryyti) vaihtelevat päivittäin. Malliannoksen avulla voi halutessaan konkretisoida omaa ateriakokonaisuutta vertaamalla sitä malliannokseen. 

Paraisilla koululaisia herätellään ravitsemusviikon aikana kouluruoan syömisen tärkeydestä sekä terveellisen ruoan ja levon merkityksestä yleiseen jaksamiseen. Virtaa ja puhtia kouluruoasta energiajuoman sijaan. Samalla koululaiset saavat tutkia suosittujen välipalatuotteiden ravintosisältöjä.

Viisaasti arjessa, hetkissä herkutellen, ympäristö huomioiden

Viisaasti arjessa, hetkissä herkutellen ajatusta voidaan pitää hyvänä ohjesääntönä meille kaikille. Ruokavalio on aina kokonaisuus. Pääosin suositusten mukainen ruokavalio takaa terveyden. Ruoka koskettaa meidän jokaisen arkipäivää, siihen liittyy paljon tunteita ja näkemyksiä. Meillä kaikilla on ja saakin olla mielipiteemme siitä mikä ravinto on meille itselle sopivaa. Kaareassa isona tavoitteena on vastata näihin mielipiteisiin ja luoda vaihtelevaa tarjontaa asiakkaillemme myös herkuttelun muodossa.

Nykypäivänä on selvää, että ruoka linkittyy kestävään kehitykseen. Ravitsemusviikon myötä on hienoa todeta, että terveyttä edistävä ruokavalio on paitsi herkullista, myös ympäristöystävällistä. Niin hyvinvointi- kuin ympäristönäkökulmasta on tärkeää, että valmistettu ruoka tulee syödyksi.  Parasta palautetta on tyytyväisien asiakkaiden tyhjentyneet lautaset.

Hyvää ravitsemusviikkoa!