Siirry sisältöön

Kaarea

Kaareassa kiivetään Portaat luomuun -ohjelmassa kohti vastuullisempia aterioita
28.3.2022

Kaareassa kiivetään Portaat luomuun -ohjelmassa kohti vastuullisempia aterioita

Vastuullisuus on meille tärkeää, ja se ohjaa toimintaamme. Osana vastuullisuustekojamme ja oman toimintamme kehittämistä ruokapalvelumme liittyivät mukaan Portaat luomuun – ohjelmaan. Ohjelmaan liittymällä sitoudumme noudattamaan laatimaamme luomusuunnitelmaa ja voimme seurata omaa kehitystämme etenemällä luomuportailla ja tähtiluokituksissa.

Mikä on Portaat luomuun -ohjelma?

Portaat luomuun on tarkoitettu yksityisille ja julkisille ruokapalveluille, jotka haluavat lisätä luomutuotteiden käyttöä osana kestävän kehityksen mukaista toimintaansa. Portaat luomuun -ohjelmassa on kuusi porrasta, joita toimipaikat etenevät sitä mukaan, kun luomutuotteiden käyttö käytetyissä elintarvikkeissa kasvaa. Ensimmäiselle portaalle pääsee, kun käytetään vähintään yhtä merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteena. Kuudennella portaalla olevassa keittiössä käytetään runsaasti luomutuotteita jokaisesta raaka-aineryhmästä, ja tavanomaisia tuotteita käytetään vain silloin, jos luomuvaihtoehtoja ei ole saatavissa.

Toimipaikat viestivät omasta etenemisestään portailla luomutähtien avulla. Keittiöt, jotka ovat luomuportaalla 2 tai 3, saavat yhden tähden. Portaalla 4 saa kaksi tähteä sekä portaat 5 ja 6 oikeuttavat kolmeen tähteen.
 

Kaarean keittiöt ovat portaalla 2 tai 3 Portaat luomuun -ohjelmassa 

Kaarean kaikki toimipaikat ovat saaneet tähtiluokituksen 1. Sairaala-, koulu- ja päiväkotien ateriat ovat tällä hetkellä portaalla 3. Henkilöstöravintolan ja hoivayksikön ateriat ovat portaalla 2.

Kaarea on liittynyt Portaat luomuun -ohjelmaan maaliskuussa, ja ruokalistoissa siirrymme käyttämään asteittain ohjelman mukaisia luomutuotteita maalis-huhtikuun aikana. Käytännön toimenpiteinä se tarkoittaa, että siirrymme käyttämään luomuna hiutaleita, rasvatonta maitoa ja banaania. Lisäksi luomua ovat vähemmän käytetyt tuotteet, kuten tofu, hunaja ja tee sekä osa kasvipohjaisista maidonkaltaisista tuotteista.
 

Näistä syistä kannattaa valita luomua

Meille vastuullisuus on tärkeä toimintaamme ohjaava tekijä, ja haluamme tukea kestävää kehitystä.  Suomen kansallisen hankintastrategian yksi tavoitteista on, että vuonna 2030 luomun osuus on 25 % julkisista ruokapalveluhankinnoista. Haluamme omalta osaltamme olla tukemassa tämän tavoitteen täyttymistä.

Luomu on monesta näkökulmasta hyvä vaihtoehto. Esimerkiksi käytettäessä luomua voimme välttää torjunta- ja lisäaineiden saantia. Luomu säästää niukkoja luonnonvaroja, koska sen tuottamiseen ei käytetä keinolannoitteita. Lisäksi luomutuotanto edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä.

 

Lähteet:
luomuravintola.fi
luomu.fi/