Siirry sisältöön

Kaarea

Turun Luostarinmäen mittava korjausrakentamisen projekti on saatu päätökseen
13.6.2022

Turun Luostarinmäen mittava korjausrakentamisen projekti on saatu päätökseen

Turun Luostarimäen museoalue on ollut suljettuna sähkö-, vesi- ja viemärijärjestelmän uudistamisprojektin takia. Nyt mittava projekti on tulossa päätökseen ja museo avautuu uudelleen yleisölle. Museokorttelin juuret juontavat aina 1700-luvulle asti. Projekteissa pitää varautua siihen, että vastaan voi tulla erilaisia yllätyksiä. Arvokkaassa ympäristössä työskentely vaatii useamman osapuolen yhteistyötä. Kaarean vastaamassa projektissa on työskennellyt niin Kaarean omaa henkilöstöä kuin useampia yhteistyökumppaneita.

Talo- ja turvallisuustekniikka ajanmukaiseksi

Suurin osa Luostarimäen talotekniikasta oli tullut elinkaarensa päähän. Talo- ja turvallisuustekniikkaa ajanmukaistamalla parannettiin turvallisuutta ja samalla tehtiin varauksia tulevaisuuden tarpeita varten. Korjauksia on tehty vuosien varrella tarpeen mukaan, mutta nyt alue kunnostettiin kokonaisuudessaan.
 

Suurin työ oli maan alla

Isoin osa tästä korjausprojektista tapahtui maan alla. Tämä tarkoitti, että maata kaivettiin auki vanhojen vesi- ja viemärilinjojen kohdalta ja tilalle laitettiin uusia putkia ja kaapelointeja. Kaivuutyöt museoympäristössä sisältävät omat säädöksensä ja museohenkilökunnan sekä arkeologien kanssa tehdään läheistä yhteistyötä. Kaivuutyöt pidetään mahdollisimman pinnassa ja tekijän pitää olla tarkkana. Kaikista mahdollista löydöksistä raportoidaan eteenpäin ja työtä jatketaan vasta kun siihen saadaan uudelleen lupa.

Tällä kertaa kaivuutyöt paljastivat vanhan kivikadun, jota aiotaan tänä kesänä tutkia tarkemmin. Alue rajattiin ja se kaivetaan esiin arkeologien voimin. Uudistusprojektille löydös tarkoitti suunnitelmien ja linjojen uudelleen järjestelyä.

Myös keli aiheutti oman lisänsä. Viime vuonna pakkaset jäädyttivät maan aikaisin, mikä aiheutti työmaalle erityisjärjestelyjä. Ennakoinnilla ja joustavuudella tilanteista selvittiin hyvin.
 

Parannuksia museon vieraille

 Korjaustyön yhteydessä tehtiin myös parannuksia esteettömyyteen, mikä parantaa museovieraiden käyntikokemusta. Sisääntuloväylä kunnostettiin esteettömäksi ja portin läheisyyteen tuli inva-pysäköintipaikkoja. Portin luo saatiin myös penkkejä. Sisääntulon yhteyteen rakennettiin säilytystilaa, johon vierailija voi laittaa omia tavaroita lukolliseen kaappiin museokäynnin ajaksi.