Siirry sisältöön

Kaarea

Turun kaupunki tarjoaa jatkossa kasvisruokavaihtoehdon myös alakouluissa
14.8.2023

Turun kaupunki tarjoaa jatkossa kasvisruokavaihtoehdon myös alakouluissa

Uuden lukuvuoden alusta alkaen Turun kaupunki tarjoaa kasvisruokavaihtoehdon myös alakoululaisille. Yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa kasvisruokavaihtoehto on ollut tarjolla jo vuodesta 2010.

Turun alakoulujen ruokaloissa tarjotaan kaikille oppilaille mahdollisuus valita kasvisruokavaihtoehto elokuusta 2023 alkaen. Kasvisruokaa tarjotaan tiettyjen aterioiden, kuten keittojen ja laatikkoruokien rinnalla. Kasvisruokavaihtoehtoa ei tarjota kouluissa, joissa on luokkaruokailu. 

– Kasvisruokavaihtoehdon laajentaminen alakouluihin on tärkeä kehitysaskel, jonka yhtenä tavoitteena on myös lisätä kasvisruoan tunnettuutta ja hyväksyntää osana monipuolista ruokavaliota, kertoo Turun kaupungin kasvatuksen ja opetuksen ruokapalveluista vastaava projektipäällikkö Maarit Ketola

Kouluissa tarjottava kasvisruokavaihtoehto on lähtökohtaisesti lakto-ovovegetaarista, eli ruoanvalmistuksessa voidaan käyttää maitotuotteita ja kananmunaa. Joidenkin ruokalajien kohdalla kasvisruoka voi olla myös vegaanista eli täysin kasviperäisistä raaka-aineista valmistettua. 

– Tarjoilulinjaston rajoitteiden vuoksi kasvisruokavaihtoehto ei ole välttämättä joka päivä tarjolla. Näin voi olla esimerkiksi päivinä, jolloin tarjolla on useampi aterianosa. Tavoitteena on kuitenkin saada kasvisruokavaihtoehto päivittäin tarjolle, kertoo Kaarean ruokapalveluiden tuotekehityspäällikkö Katja Mäkelä

Kasvisruokavaihtoehdon laajentamista alakouluihin valmisteltiin jo kevään aikana ja kasvatus- ja opetuslautakunta päätti asiasta huhtikuussa. Alakoulujen kasvisruokavaihto lisää kaupungin ateriakustannuksia vuosittain arviolta 32 700 eurolla. 

Turun yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa on jo usean vuoden ajan ollut tarjolla tavanomaisen aterian rinnalla kasviruokavaihtoehto.

Kaikissa kaupungin kouluissa vietetään kasvisruokapäivää kerran viikossa, jolloin kaikille oppilaille tarjotaan kasvisruokaa. Aikaisempina kasvisruokapäivinä yläkouluissa ja lukioissa on ollut tarjolla kaksi erilaista kasvisruokavaihtoehtoa. Jatkossa kasvisruokapäivinä on tarjolla ainoastaan yhtä kasvisruokaa kaikille. 

_______

Tiedote on julkaistu alun perin Turun kaupungin verkkosivuilla.