Siirry sisältöön

Kaarea

En halua joutua hukkaan! Makaronilaatikon matka jatkuu, osa 4
8.9.2023

En halua joutua hukkaan! Makaronilaatikon matka jatkuu, osa 4

Voihan hävikki! Makaronilaatikko on lempeä ja tasainen tyyppi, mutta hävikki jos joku saa sen ärsyyntymään. Hävikki tuntuu hirveältä haaskaukselta. ”Tiedän, että olen herkullista, mutta ota vain sen verran kuin jaksat syödä!” makaronilaatikko pohti harmissaan.

Vaikka kuinka leanataan ja optimoidaan, välillä ruokaa jää yli. Onneksi hävikkiruokaa voi hyödyntää esimerkiksi hävikkimyynnillä tai lahjoittamalla eteenpäin. Tällöin valmistettu ruoka päätyy ravitsemaan ja antamaan energiaa, roskikseen päätymisen sijaan.

Kodeissa hävikkiä voi vähentää suunnittelemalla ruokaostokset paremmin, muistamalla päiväysmerkintöjen erot, käyttämällä luovuutta kokkaamisessa ja kokeilemalla rohkeasti uusia reseptejä kaapista jo löytyvien ruoka-aineiden pohjalta.

”Kun seuraavan kerran kokkaat minua, heitä joukkoon jääkaapissa nahistuvat porkkanat tai kermatölkin jämät! Hävikin hyödyntämisestä tulee hyvä mieli”, totesi makaronilaatikko.

 

Hävikkiviikko

Valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään 11.–17.9.2023. Kaarean ruokapalvelut osallistuu kampanjaan viestimällä teemasta ja kannustamalla asiakkaitaan ja henkilökuntaansa hävikin vähentämiseen. Ruokahävikki on alun perin syömäkelpoista roskiin päätynyttä ruokaa, jonka synty olisi voitu välttää ennakoimalla paremmin ruuan kulutusta tai valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin.

***

Kaarea on mukana valtakunnallisessa Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelmassa. Kehitysohjelman aikana olemme laatineet oman vastuullisuussuunnitelman ja pohtineet vastuullisuustekojamme ekologisen, kulttuurisen, sosiaalisen ja taloudellisen vastuullisuuden näkökulmasta. Vastuullisuustekojemme toteutumista voit seurata makaronilaatikon matkan myötä. 

Lue makaronilaatikon matkan aikaisemmat vaiheet:

Osa 3, Vastuullinen työnantaja

Osa 2, Maistuuko luomumaidossa ekologisuus?

Osa 1, Makaronilaatikon matka alkaa