Siirry sisältöön

Kaarea

Kuinka selvitään ilman ainuttakaan työtapaturmaa? Kaarean kiinteistöpalveluiden tiimi kertoo
18.9.2023

Kuinka selvitään ilman ainuttakaan työtapaturmaa? Kaarean kiinteistöpalveluiden tiimi kertoo

Kaarean kiinteistöpalveluissa on suoriuduttu ilman ainuttakaan työtapaturmaa vuoden 2023 aikana. Tapaturmataajuus on yksikössä parantunut vuosi vuodelta ja tällä hetkellä komeillaan upeassa nollalukemassa.

”Tämä on tiimiltämme valtavan hyvä saavutus. Panostuksemme työturvallisuuden parantamiseen ovat tuottaneet tulosta, ja työyhteisö on luonut itselleen painetta suoriutua turvallisuuden osalta aina vain paremmin”, iloitsee Kaarean kiinteistöpalveluiden toimialajohtaja Olli Koivukangas.

Kiinteistöpalveluiden työkohteissa puututaan turvallisuusepäkohtiin välittömästi ja omia työtapoja kehitetään arjessa saman tien. Henkilökunta valmistautuu kenttätyöskentelyyn suunnittelemalla oman työnsä niin, että tarvittavat turva- ja suojavälineet ovat aina mukana.

Kaareassa on käytössä turvallisuushavaintojärjestelmä, jonka avulla kannustetaan henkilöstöä ilmoittamaan mahdollisista työturvallisuusepäkohdista. Kiinteistöpalveluiden ennakoivan työskentelytavan ansiosta ilmoituksia ei yksikössä juurikaan ehdi tulla.

Aiemmista tapaturmista on otettu opiksi

Tapaturmataajuus on kehittynyt vuosi vuodelta parempaan suuntaan, koska aikaisemmin sattuneista tapaturmista on otettu opiksi. Vuonna 2020 Kaarean kunnossapidon tapaturmataajuusprosentti oli 45 %, vuonna 2021 36 % ja vuonna 2022 se oli enää 11 %. 

”Olemme esimerkiksi tikkaiden kaatumisten jälkeen vaihtaneet A-tikkaamme uuteen malliin, jossa on kaatumissuoja. Liukastumisten jälkeen toimme kenkävalikoimaamme vaihtoehdoksi turvakenkämallin, jossa on säädettävät nastat. Suosimme akkukäyttöisiä työkoneita, jotta vältytään johtonippuihin kompastumiselta”, Koivukangas kertoo.

Kaarean työmailla noudatetaan turvavarustusohjeita (kuvassa alla) ja työtarvikkeet tarkistetaan vuosittain. Kestoltaan pidemmille työmaille laaditaan omat kohdekansionsa. Niissä on mukana työturvallisuusohje ja -suunnitelma, jotka kuvaavat kohteen mahdollisia riskejä ja niiden hallintaa.

Kiinteistöpalveluiden henkilökunta on usein tekemisissä erilaisten kemikaalien, massojen ja liimojen kanssa, minkä vuoksi säännöllinen kouluttaminen on Kaareassa arkipäivää. Myös tilaajaorganisaatiot ja EU-direktiivit edellyttävät, että henkilöstö on koulutettu työturvallisuuden osalta asianmukaisesti.

Mikä tapaturmataajuus?

Tapaturmataajuus tarkoittaa työpaikalla sattuneiden ja poissaoloon johtaneiden työtapaturmien ja tehtyjen työtuntien suhdetta. Yksikin poissaoloon johtanut työpaikalla sattunut tapaturma nostaa siis lukemaa jyrkästi. Kaarean kaikkien toimialojen yhteenlaskettu tapaturmataajuuslukema oli 20,6 ajanjaksolla 01–08/2023. Työturvallisuushavaintoja tehtiin ajanjakson aikana yhteensä 253 kappaletta.

”Kiinteistöpalveluiden erinomainen kehitys kertoo siitä, että koko porukka suhtautuu työturvallisuuteen vakavasti, alkaen sitoutuneesti tehdyistä riskienarvioinneista. Turvallinen työympäristö lähtee arvoistamme – jokainen huolehtii itsestään ja työkaveristaan – yhdessä onnistumme paremmin”, kertoo Teija Silver, Kaarean henkilöstöjohtaja ja työsuojelupäällikkö.

 

Kaarean turvavarustusohje

Kaarean turvavarustusohje