Siirry sisältöön

Kaarea

Hiilijalanjälkimerkki viestii ruoan ilmastoystävällisyydestä
16.10.2023

Hiilijalanjälkimerkki viestii ruoan ilmastoystävällisyydestä

Kaareassa tehdään vastuullisia valintoja raaka-aineiden hankinnassa ja reseptien suunnittelussa ympäri vuoden. Olemme lisänneet ruokalistojemme pääruokalajeille hiilijalanjälkimerkin, joka kertoo ateriakokonaisuuden ilmastokuormituksesta. 

”Hiilijalanjälkisymbolin tarkoituksena on ohjata lapsia, nuoria ja muitakin ruokailijoita tunnistamaan ympäristötekoja ja tekemään ilmaston kannalta kestäviä valintoja”, kertoo tuotekehityspäällikkö Katja Mäkelä

Kouluruoan hiilijalanjälkiHiilijalanjälki kertoo, kuinka paljon kasvihuonekaasupäästöjä vapautuu ilmakehään raaka-aineen koko elinkaaren aikana, eli tuotanto-, kuljetus-, säilytys- ja jalostusvaiheissa yhteensä. Ruokalistoilla symboli viestii ateriakokonaisuuden ilmastokuormituksesta värin perusteella. Vihreä merkki kertoo matalasta kuormituksesta (< 1 kg CO2), keltainen keskivertokuormituksesta (1–2 kg CO2) ja punainen korkeasta kuormituksesta (> 2 kg CO2). Kuormitus on arvioitu Luonnonvarakeskuksen raaka-aineille laskemien päästökertoimien avulla. Jalanjälkimerkkiin on laskettu mukaan kaikki ateriakokonaisuuden osat lautasmallin mukaisesti.

Sekaruokavaliollakin voi tehdä kestäviä valintoja

Ruoalla on aina jonkin verran hiilidioksidipäästöjä – täysin päästötöntä ateriakokonaisuutta ei siis ole. Vaikka kaikilla Kaarean ruokalistojen kasvisruokavaihtoehdoilla on vihreä symboli, on perusruokalistammekin jo kestävällä tasolla.

Ilmastotietoisen ruokailijan ei tarvitse kantaa tuskaa tiukasti kasvisruokavalion noudattamisesta, vaan ilmaston kannalta kestäviä ja riittäviä valintoja on mahdollista tehdä sekaruokavaliotakin noudattamalla. Erot kasvisruokien ja vähänpäästöisimpien sekaruokien välillä ovat hyvin pienet: viiden viikon kasvisruokalistan hiilidioksidipäästöt ovat keskimäärin 0,8 kg CO2, kun taas sekaruokalistan lukema on keskimäärin 1,0 kg CO2.

”Toiveemme on herättää lapsissa ja nuorissa ajatuksia ruokavalintojen ilmastovaikutuksista ja ohjata tekemään päätöksiä sen perusteella. Sekaruokavaliostakin löytyy ilmastoystävällisiä vaihtoehtoja”, kertoo Turun kaupungin kasvatuksen ja opetuksen ruokapalveluista vastaava projektipäällikkö Maarit Ketola.

Ilmastoteoilla kohti vähäpäästöisempää kouluruokaa

Turun kaupunki yhdessä ruokapalveluiden tuottajan kanssa ovat tehneet yhdessä pitkäjänteistä työtä vähäpäästöisemmän kouluruoan eteen. Viimeisen neljän vuoden aikana Turun kaupungin päiväkoti- ja kouluruokailussa on tehty useita ilmasto- ja vastuullisuustekoja, kuten lisätty ruokalistoille luomua, kasviproteiineja, kotimaisia raaka-aineita ja korvattu osa naudanlihasta broilerilla, jolla on naudanlihaa pienempi ilmastokuormitus. Sekaruokalistan aterian hiilidioksidipäästöjen keskiarvoa onkin saatu laskettua viimeisen neljän vuoden aikana 1,4 kilosta 1 kiloon CO2.

Kaarea on mukana Turun kaupungin tavoitteessa olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Keittiöissämme valmistuu päivittäin yhteensä lähes 60 000 ateriaa, joista 27 000 tarjotaan Turun kaupungin päiväkodeissa ja kouluissa. Vastuulliset ruokalistauudistukset ovat siis merkittävä askel kohti kaupungin yhteistä tavoitetta.

Kaarean ruokalistat symboleineen löytyvät osoitteesta menu.kaarea.fi.