Siirry sisältöön

Kaarea

Hiilijalanjäljillä! Makaronilaatikon matka jatkuu, osa 5
25.10.2023

Hiilijalanjäljillä! Makaronilaatikon matka jatkuu, osa 5

Vastuullinen teko on miettiä tuotteen hiilijalanjälkeä. ”Mikähän se hiilijalanjälki oikein on?” makaronilaatikko pohti. Hän asteli jääkaapin perukoille ja tapasi vanhan ketsuppipullon, joka oli elänyt siellä viikkoja.

”Hyvää päivää, ketsuppi. Voisitko kertoa minulle, mikä on hiilijalanjälki?” makaronilaatikko kysyi.

Ketsuppi nyökkäsi hitaasti ja alkoi selittää. ”Hiilijalanjäljellä tarkoitetaan tuotteen tai tekemisen kuormittavuutta ilmastolle koko sen elinkaaren ajalta. Broilerin hiilijalanjälki on pienempi kuin naudanlihan ja kotimaisen lihan pienempi kuin ulkomaisen.”

Makaronilaatikko mietti hetken ja kysyi sitten: ”Kuinka minä voin pienentää hiilijalanjälkeäni?”

Ketsuppi hymyili ja vastasi: ”Voit tehdä monia asioita, makaronilaatikko. Ensinnäkin, voit vaihtaa lihasi välillä broileriin tai kasviksiin. Lisäksi voit suosia lähellä tuotettuja raaka-aineita, jotta vähennät kuljetuksen aiheuttamaa päästöä.”

Makaronilaatikko kiitti ketsuppia neuvoista ja päätti tehdä parhaansa ympäristön hyväksi. Hän lähti kertomaan kaikille oppimastaan ja rohkaisi muitakin ruokia miettimään omaa hiilijalanjälkeään.

Pian ruokakunnassa alettiin ottaa hiilijalanjälki vakavasti, ja monet alkoivat tehdä muutoksia ruokatottumuksiinsa. Ajan myötä hiilijalanjälki pieneni merkittävästi, ja kaikki olivat onnellisia siitä, että olivat auttaneet pelastamaan planeettamme. Makaronilaatikko oli erityisen ylpeä siitä, että oli saanut liikkeelle muutoksen ja auttanut muita ymmärtämään, kuinka tärkeää on olla vastuullinen ruokavalinnoissaan.

 

Kaarean ruokapalveluissa tehdään vastuullisia valintoja raaka-aineiden hankinnassa ja reseptien suunnittelussa ympäri vuoden. Olemme lisänneet Turun koulujen ja päiväkotien ruokalistoille jalanjälkisymbolin viestimään ateriakokonaisuuksien hiilijalanjäljestä. Symbolin tarkoituksena on ohjata lapsia, nuoria ja muitakin ruokailijoita tunnistamaan ympäristötekoja. Kaarean ruokalistat löytyvät osoitteesta menu.kaarea.fi sekä koulujen ja päiväkotien osalta Mape-mobiilisovelluksesta.

*** 

Kaarea on mukana valtakunnallisessa Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelmassa. Kehitysohjelman aikana olemme laatineet oman vastuullisuussuunnitelman ja pohtineet vastuullisuustekojamme ekologisen, kulttuurisen, sosiaalisen ja taloudellisen vastuullisuuden näkökulmasta. Vastuullisuustekojemme toteutumista voit seurata makaronilaatikon matkan myötä.

Lue makaronilaatikon matkan aikaisemmat vaiheet:

Osa 4, Voihan hävikki!

Osa 3, Vastuullinen työnantaja

Osa 2, Maistuuko luomumaidossa ekologisuus?

Osa 1, Makaronilaatikon matka alkaa