Siirry sisältöön

Kaarea

Emmi Kotilaisen polku Kaareassa: ruokapalvelutyöntekijästä vuorovastaavaksi
5.12.2023

Emmi Kotilaisen polku Kaareassa: ruokapalvelutyöntekijästä vuorovastaavaksi

Emmi Kotilaisen uratarina on inspiroiva. Hän on edennyt tehtävissään Kaareassa ruokapalvelutyöntekijästä kokiksi, suurtalouskokiksi ja vuorovastaavaksi sekä opiskellut työnsä ohessa kolme eri tutkintoa. Taitojen kehittyminen on motivoinut nuorta ammattilaista eteenpäin uralla askel kerrallaan.

Emmi Kotilainen oli peruskoulun jälkeen suorittanut niin talouskoulun, parturi-kampaajan kuin catering-alankin opintoja. Ei ollut itsestään selvää, että tie veisi lopulta Kaareaan keittiön vuorovastaavaksi ja esihenkilökoulutukseen.

Parturi-kampaajaopintojensa loppusuoralla vuonna 2011 Emmi totesi, ettei kampaajan työ ollutkaan hänen juttunsa. Emmin äiti työskenteli siihen aikaan koulun keittiössä, ja yhdessä he ottivat yhteyttä palveluesihenkilö Päivi Anttilaan. Päivin kautta Emmille järjestyi ruokapalvelutyöntekijän paikka Lyseon koulun keittiöstä. Jotta Emmille voitiin tehdä pidempi työsopimus, Päivi kannusti Emmiä viemään keittiöalan koulutuksensa loppuun.

”Lähdin suorittamaan hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkintoa oppisopimuksella Turun ammatti-instituutissa. Opinnot oli helppo suorittaa työn ohessa. Valmistuin kokin ammattiin, mutta jatkoin työtäni ruokapalvelutyöntekijänä, tutustuen samalla Lyseossa kokin työhön”, Emmi kertoo.

Oppisopimuskoulutuksella suurtalouskokiksi

Motivaatio itsensä kehittämistä ja kiinnostus kokin työtä kohtaan kasvoivat, ja seuraavaksi Emmi hakeutuikin suurtalouskokin tutkintoon ammatti-instituuttiin. Oppisopimuskoulutukseen sisältyviin dieettikokin opintojaksoihin Emmi sai hyvän tuen töistä. Valmistumisen myötä hän sai Lyseosta suurtalouskokin töitä. 

Emmi kävi välillä kokeilemassa erilaisia tehtäviä kahvilapuolella, mutta totesi pian, että kokin työt Kaareassa olivat se oma juttu. Päivin kautta Emmille järjestyi jälleen keittiötöitä Seuravuoren päiväkodista. 2022 syksyllä Emmille aukesi vuorovastaavan paikka Yli-Maarian koulun keittiöstä.

”Nyt työskentelen kahdeksan hengen tiimissä, joka muodostuu ruokapalvelutyöntekijöistä ja kokeista. Vuorovastaavana työnkuvaani kuuluu ruoanvalmistuksen lisäksi keittiön päivittäisen työn organisoimista. Parasta työssäni on, että siinä on sopivasti haastetta – mikään päivä ei ole samanlainen. Lisäksi tietysti meidän porukkamme täällä Ypsilonissa on todella hyvä”, sanoo Emmi.

Esihenkilön tuki on tärkeässä roolissa

Emmin opintopolku jatkuu edelleen: hän suorittaa parhaillaan lähiesimiehen erikoisammattitutkintoa Turun ammatti-instituutissa, oppisopimuksella totta kai. Esihenkilö Päivi toimii Emmin ohjaajana opiskelujen aikana.

”Olen ohjaajana ja esihenkilönä niin ylpeä hänestä ja siitä motivaatiosta, joka hänellä on työtään kohtaan. Tämä osoittaa, kuinka kuka vaan voi edetä urallaan työn ohella, jos vain on omaa tahtoa ja motivaatiota”, iloitsee Päivi Anttila.

Myös Päivi saa kiitokset Emmiltä:

”Esihenkilöni Päivi on ollut opintojeni suhteen aina todella kannustava. Joka kerta, kun olen jotain ehdottanut, hän on ollut tukena ja tsempannut, että ”Tottakai lähdet!”. Koskaan ei ole tarvinnut epäillä, etteikö työn ohessa opiskelu olisi OK”, Emmi kertoo.

Monipuolisen opintohistoriansa ansiosta Emmi vitsailee olevansa suurtalouskeittiön multitalentti. Hän kannustaa kaikkia työnhakijoita hyppäämään rohkeasti Kaarean remmiin.

”Minut voi heittää ihan mihin vain, minulta onnistuu niin dieettikokin, kokin kuin ruokapalvelutyöntekijänkin hommat! Kaareassa edetään tehtävissä pikkuhiljaa ja haastetta saa lisää oman kehittymisen ja motivaation mukaan. Erityisesti nuoria kaipaamme tänne lisää – täällä on työntekijöille todella hyvät mahdollisuudet kehittyä, kouluttautua ja edetä, kunhan vain uskaltaa sanoa sen ääneen”, Emmi kiteyttää.

 

Lue lisää kaarealaisten uratarinoita »