Siirry sisältöön

Kaarea

Ammattisiivoojan vinkit kodin joulusiivoukseen
11.12.2023

Ammattisiivoojan vinkit kodin joulusiivoukseen

Joulu lähestyy ja kodin siistiminen joulunviettoa varten on monelle tärkeä osa valmisteluja. Kysyimme Kaarean puhtauspalveluiden palveluohjaaja Meri Rauduskoivulta vinkkejä kodin joulusiivoukseen. Näiden käytännöllisten neuvojen avulla siivous sujuu ilman hampaiden kiristelyä.

Joulusiivous on hyvä aloittaa keittiöstä, jossa juhlan herkut valmistuvat. Ennen kinkun paistoa uuni kannattaa puhdistaa, ja siihen Rauduskoivu neuvoo hyödyntämään vesihöyryä. Kiinni palanut lika saadaan tarvittaessa puhtaaksi hankaussienellä ja puhdistusaineella. Kun uunin muistaa puhdistaa säännöllisesti arjessa ruoanlaiton jälkeen, lika ei pääse pinttymään.

”Joulutunnelmaa saa myös aikaan, kun pyyhkii pölyt kaappien ja listojen päältä sekä pesee lattian. Tällöin tuoreen kuusen, kynttilöiden ja piparkakkujen tuoksut pääsevät oikeuksiinsa”, kertoo Rauduskoivu.

Ammattisiivoojan luottovälineet

Rauduskoivun omat luottosiivousvälineet ovat monikäyttöinen mikrokuituliina ja moppi. Mikrokuituliinasta saa taiteltua 4–16 puhdasta pyyhintäpintaa.

”Mikrokuituliina on tehokas pölyjen kerääjä niin kuivana kuin haalealla vedellä kostutettunakin. Tarvittaessa sen kanssa voi käyttää lisäksi käsitiskiainetta, joka sopii myös ikkunoiden pesuun. Mikrokuituliina imee rasvaa tehokkaasti ja sen käytön jälkeen on hyvä kosteuttaa kädet voiteella”, Rauduskoivu muistuttaa.

Ääniyliherkkyyden takia Rauduskoivu on vaihtanut omassa taloudessaan pölynimurin moppiin, joka on äänettömyytensä vuoksi hyvä vaihtoehto myös eläintalouksille. Lisäksi se on helppo ottaa käyttöön ilman johtojen kelailua.

Arkisiivouksen kalenteri – säännöllisyys helpottaa myös joulusiivousta

Kun kotia pitää siistinä säännöllisesti arjessa, ei joulusiivouksen taakka pääse kasvamaan liian suureksi. Rauduskoivu suosittelee hajauttamaan arkisiivousta seuraavasti:

  • Päivittäin: WC, sisääntuloalueen hiekat ja kivet, keittiön tiskipöytä ja allas.
  • Viikoittain: Suihku ja lattiakaivo, lattioiden imurointi tai moppaus. Eläin- ja lapsitalouksissa lattioiden puhdistus voi olla suositeltavaa useamminkin. 
  • Joka toinen viikko: Jääkaapin, uunin, mikron ja hellan pyyhintä. Sohvien ja mattojen imurointi tai tamppaus. Verhojen ja verholistojen puhdistus pölyistä.
  • Kuukausittain: Pyykinpesukoneen puhdistus, vaatekaapin hyllyjen ja henkarien järjestys.
  • Kerran vuodessa tai puolessa vuodessa: Ikkunoiden pesu ja ovien saranapuolille kertyvän pölyn pyyhkäisy.

Joulusiivouksesta ei kannata stressata

Rauduskoivun mukaan siivouksesta ei kannata ottaa liikaa stressiä. Hän kehottaa osallistamaan koko perheen mukaan joulusiivoukseen – yhteinen siivoushetki lasten kanssa voi olla hauskaa puuhaa ja vähentää siivoustaakkaa.

”Elämä on joustamista. Jos elää lapsiperheen ruuhkavuosia tai elämässä on muuten stressiä, kannattaa laskea vaatimustasoa tai hankkia siivousapua esimerkiksi ostopalveluna. Ei joulu ole sen vähempää joulu, vaikka ei ehtisi tai jaksaisi siivota. Joulun viettoon rauhoittuminen on tärkeintä, ja siivous voi odottaa, jos se tuntuu ylivoimaiselta”, Rauduskoivu antaa synninpäästön joulustressaajille.

Kaarean väki toivottaa kaikille iloista ja rentouttavaa joulun aikaa!

Joulusiivous

 

Kuka? Meri Rauduskoivu työskentelee palveluohjaajana Kaarean puhtauspalvelun asiakaskohteissa sairaalan alueella. Rauduskoivu tuli puhtausalalle vuonna 2009. Hänellä on pitkä ja monipuolinen tausta laitoshuoltajan tehtävistä vanhuskeskuksissa, kouluissa ja päiväkodeissa.