Siirry sisältöön

Kaarea

Ammattisiivoojan vinkit flunssakauden torjuntaan
15.1.2024

Ammattisiivoojan vinkit flunssakauden torjuntaan

Flunssakausi jyllää parhaillaan ja kodin hygieniasta huolehtiminen on nyt tärkeää. Kaaren puhtauspalveluiden palveluohjaaja Meri Rauduskoivu kertoo parhaat vinkit, jotka auttavat pitämään kodin puhtaana ja perheesi viruksilta suojattuna flunssakauden aikana.

1. Käsihygienia: Pieni teko suuressa roolissa

Käsihygienia on avainasemassa virusten leviämisen ehkäisemisessä. Pese kädet huolellisesti erityisesti ennen ruoanlaittoa tai syömistä, niin katkaiset tartuntatien ja suojelet muita perheenjäseniä tartunnoilta.

”Vesi ja saippua käsienpesussa, siitä se lähtee. Perheenjäsenesi eivät saa tartuntoja, joita et kotiisi tuo, joten käsienpesu on hyvä muistaa heti kotiin tullessa. Flunssakaudella on myös tärkeää puhdistaa säännöllisesti sellaisia paikkoja, joita kosketellaan paljon, kuten valokatkaisijat ja ovenkahvat”, kertoo Rauduskoivu.

2. Luota yksinkertaisiin puhdistuskeinoihin

Simppelitkin kodin siivousaineet ja -tarvikkeet voivat olla tehokkaita. Rauduskoivun mukaan kotioloissa ei tarvita desinfiointiaineita – hän luottaa mikrokuituliinan ja tiskiaineen voimaan. Lika on helpoiten poistettavissa, kun se on tuore ja sitä on vähän. 

”On tutkittu, että pelkkä mikrokuitupyyhe haalealla vedellä kostutettuna riittää tuottamaan turvallisen ja puhtaan ympäristön. Kostutetulla mikrokuituliinalla voi pyyhkiä pintoja, ovenkahvoja tai vaikkapa lasten leluja. Olen kuullut esimerkiksi päiväkodeissa myös hyllytettävän leluja, jolloin virukset kuolevat itsestään parissa viikossa”, kertoo Rauduskoivu.

Mikrokuituliinan tulee olla kuiva tai nihkeä, eli siitä ei saa tippua vettä, kun sitä puristaa. Rauduskoivun mukaan puhtaalla mikrokuituliinalla saa teräspinnastakin siistin ilman aineita.

”Mikrokuituliinasta saa taiteltua 4–16 puhdasta pintaa. Mitä kriittisempi on puhdistettava alue, sitä tärkeämpää on, että liina on puhdas, koska vain puhtaalla saa aikaan puhdasta. Likaisella, moneen kertaan huuhdellulla pyyhkeellä vain levität likaa”, kertoo Rauduskoivu.

Ikkunoiden pesuun Rauduskoivu suosittelee heikosti emäksistä yleispesuainetta tai käsitiskiainetta. Tiskiaine sopii hänen mukaansa myös WC:n pesuun.

3. Muista myös siivousvälineiden puhdistus

Siivousvälineiden puhdistaminen on yhtä tärkeää kuin niiden käyttö. Välineet kannattaa pestä pesukoneessa tai huuhdella kuumalla vedellä. Rauduskoivu suosittelee 90 asteen pesua varmistaakseen hygieenisen lopputuloksen. Flunssakaudella myös käsipyyhkeiden vaihtaminen ja peseminen säännöllisesti on tärkeää. Pyykinpesussa tulisi käyttää materiaaleille sopivia pesuaineita.

”Puuvilla yleensä kestää 95 asteen pesun. Puuvillan kuitu aukeaa vasta kuumassa, jolloin se puhdistuu parhaiten. Jotta pesukone säilyttäisi puhdistustehonsa, sitä tulee huoltaa säännöllisesti: puhdistaa nukkasihti, eturengas, pesuainelokero ja pestä rumpu välillä tyhjänä”, kertoo Rauduskoivu.

Arkisiivousta voi helpottaa siivoamalla jälkensä aina heti askareiden jälkeen. Pienet päivittäiset teot, kuten lelujen keräys päivän päätteeksi ja säännöllinen kevyt pyykinhuolto, vähentävät suurempaa siivousurakkaa ja pitävät kodin siistinä.

4. Siivoa puhtaimmasta likaisimpaan

Aseptinen työjärjestys, jossa siivotaan puhtaammasta likaisempaan, auttaa kotisiivouksessakin. Kylpyhuoneen kosteat nurkat ja lattiakaivot ovat usein kodin likaisimpia paikkoja ja niiden säännöllinen puhdistus estää bakteerien leviämisen. Lisäksi on suositeltavaa kuivata lattia suihkun jälkeen, erityisesti jos käytössä ei ole lattialämmitystä. Kylpyhuonetta siivotessa kannattaa käyttää suojakäsineitä ja pestä myös ne säännöllisesti.

Rauduskoivu muistuttaa, että terveys on hygienian lisäksi myös muista elämän osa-alueista kiinni. Pienilläkin teoilla voi olla suuri merkitys terveydelle ja hyvinvoinnille.

”Siivousvinkit auttavat pitämään kodin puhtaana ja voivat suojata perhettä flunssalta ja muilta viruksilta. Jos on kuitenkin jatkuvasti kipeänä, voi pohtia, saako riittävästi lepoa, kuormittaako työ liikaa, saako elämäänsä tarpeeksi iloa ja innostusta. Nämä kaikki vaikuttavat ihmisen vastustuskykyyn”, muistuttaa Rauduskoivu.

 

Kuka? Meri Rauduskoivu työskentelee palveluohjaajana Kaarean puhtauspalveluiden asiakaskohteissa sairaalan alueella. Rauduskoivu tuli puhtausalalle vuonna 2009. Hänellä on pitkä ja monipuolinen tausta laitoshuoltajan tehtävistä vanhuskeskuksissa, kouluissa ja päiväkodeissa.