Siirry sisältöön

Kaarea

Kaarea vastaa historiallisen Rettigin kiinteistön kunnostuksesta
9.2.2024

Kaarea vastaa historiallisen Rettigin kiinteistön kunnostuksesta

Turun Taiteen talon kunnostus historiallisella Rettigin tupakkatehtaan alueella on alkanut. Turun kaupunki on valinnut Kaarean kiinteistön kunnostustöiden toteuttajaksi.

Urakkaan sisältyvät Taiteen talon esteettömyyttä parantavat työt, lukitusratkaisujen edistäminen sekä kokonaisuuteen kuuluvan Palokuntarakennuksen toiminnalliset muutostyöt. Palokuntarakennukseen tulee rakentumaan galleriatiloja, 70-paikkainen elokuvateatteri, aulakahvila sekä Varsinais-Suomen elokuvakeskuksen toimisto ja arkisto. Galleria ja elokuvateatteri tulevat kantamaan nimeä Kilta.

Palokuntarakennuksen urakkaa edistetään Kaarean johdolla. Kyseessä on yhtiön toistaiseksi suurin kunnostushanke, minkä vuoksi projektille on resursoitu myös laajempi työnjohtojoukko. Projektin vastaavana mestarina toimii Miro Kultanen, joka on työskennellyt Rettigin kiinteistössä kunnossapitovastaavana jo aikaisemmin Turun kaupungin ostettua kiinteistön vuonna 2021Kultasen lisäksi työnjohtotiimissä ovat mukana kiinteistöpalveluiden toimialajohtaja Olli Koivukangas, työnjohtajat Miikka Tiainen ja Nora Breilin sekä LVI-insinööri Eveliina Koivumäki.

Korjausrakentamiseen erikoistuvan Kaarean päätoimialaa ovat kiireelliset, nopeaa toimintaa edellyttävät korjaustoimenpiteet, minkä vuoksi Rettigin laaja rakennushanke on tiimille uudenlainen haaste. 

”Näin suuri kokonaisuus vaatii pitkäjänteistä suunnittelua: miten työvaiheet lomittuvat niin, että projekti etenee jatkuvasti aikataulun mukaisesti ilman seisahduksia. Rakennustyön osalta meillä on täällä 6–8 tekijää työvaiheesta riippuen ja hyödynnämme myös alihankkijoita”, kertoo Olli Koivukangas.

 

Kaarean kunnossapidon tiimi Rettigin palokuntarakennuksen työmaalla

Kaarean kunnossapidon tiimiläisiä Rettigin Palokuntarakennuksen työmaalla.
Vas. toimialajohtaja Olli Koivukangas, vastaava mestari Miro Kultanen ja työnjohtaja Miikka Tiainen.

 

Historiallinen rakennuskohde on yllätyksiä täynnä

Taiteen talon urakka alkoi purkutöillä syksyllä 2023 ja purku on nyt puolessa välissä. Kaarean tiimi hyppäsi mukaan projektiin tammikuussa 2024 ja alkuvuosi on kulunut rakennussuunnitelmia päivittäen yhdessä muiden hankkeen toimijoiden kanssa. Taiteen talon toimitusjohtaja Jere Pensikkalan mukaan Palokuntarakennus on kohteen merkittävin peruskorjaus.

”Tämä on ollut suuri purkutyömaa ja tulee olemaan suuri rakennustyömaa. Rakennuksen alkuperäinen osa on vuodelta 1880 ja rakennusta on uudistettu vuosien varrella vaiheittain, joten projekti on jo yllättänyt meidät moneen kertaan. Keskeistä on osaava suunnittelija- ja tekijäjoukko”, Pensikkala kertoo kunnostushankkeen tiedotustilaisuudessa.

Purku- ja suunnittelutöiden jälkeen seuraava vaihe on uuden, näkyvän rakenteen työstäminen.  Alapohjaa täytetään keveällä uusiomateriaalilla, vaahtolasilla. Rakennuksen seiniin Kaarea on jo tehnyt koloja kannatinpalkkeja varten, joiden avulla lattian valu päästään suorittamaan. Peltikaton rakentamisen ajaksi rakennus tullaan huputtamaan sääsuojan alle ja lopuksi rakennetaan välipohjaa. 

Taiteen talon on tarkoitus avata ovensa yleisölle Turun päivään mennessä

Projekti etenee nopealla vauhdilla ja Jere Pensikkalan mukaan kiinteistön on tarkoitus avata ovensa yleisölle Turun päivään 15.9.2024 mennessä.

”Me Kaareassa arvostamme kovasti, että tilaaja luottaa meihin tämän hankkeen toteuttajana. Tiivis puolen vuoden aikataulu teettää meille jumppaa, mutta olemme jo saaneet työt nopeasti alkuun ja sovittua aikatauluja toimituksille”, Kaarean Olli Koivukangas kertoo. 

Myös Pensikkala on luottavainen Kaarean tiimiin ja kertoo, että töitä tulee jäämään Taiteen talolle vielä myöhempiin vaiheisiin esimerkiksi näyttelyvaihtojen yhteyteen. Hanke etenee hyvässä yhteistyössä ja kaikki siihen osallistuvat osapuolet voivat yhteisesti allekirjoittaa sen suuret tavoitteet – tuottaa tiloja kulttuuritoimijoille sekä elävöittää kaikkien yhteistä Turun vanhaa kaupunkia.

 

Rettigin palokuntarakennuksen työmaa

Kunnostetun Taiteen talon on määrä avata ovensa yleisölle Turun päivään mennessä.