Siirry sisältöön

Kaarea

Friskalan esteetön lintulava kutsuu retkeilijöitä
6.3.2024

Friskalan esteetön lintulava kutsuu retkeilijöitä

Friskalan 30 vuotta vanha lintutorni alkoi käydä ahtaaksi Turun Hirvensalon asukasmäärän kasvaessa. Turun kaupungin asukasbudjetin kautta ehdotettiin lintutornin uudistamista, jotta lapsilla, nuorilla ja muilla ulkoilijoilla olisi mahdollisuus tutustua lähiluontoon ja arvokkaaseen lintukosteikkoon turvallisesti ja esteettömästi.

Turun kaupunki tilasi esteettömän lintulavan toteutustyön Kaarealta. Kunnossapidon tiimimme rakensi uuden lintulavan vanhan tornin läheisyyteen Friskalanlahdelle kuluneen talven aikana. Projektissa panostettiin erityisesti saavutettavuuteen ja esteettömyyteen.

Uusi lintulava suunniteltiin isommaksi niin, että noin luokallinen oppilaita mahtuu lavalle samanaikaisesti. Lavan kaide rakennettiin niin matalaksi, että lapset voivat tehdä havaintoja. Lavan pitkälle sivulle asennettiin penkki. Lavalle pääsee kulkemaan luiskaa tai portaita pitkin, joiden turvallisuus varmistettiin liukuesteiden avulla.

Pysäköintipaikoille lisätyt opasteet ohjaavat retkeilijät lintutorneille. Lintulavan lähelle asennettiin suomen-, ruotsin- ja englanninkieliset opastetaulut, joissa kerrotaan tavallisimpien muuttolintujen havaintoajankohdat kuvien kanssa.

Uusi lintulava valmistui helmikuussa 2024 ja on nyt valmiina vastaanottamaan lintubongareita. Katso karttalinkki paikan päälle.

Hienoja lintuhavaintoja kaikille!

Friskalanlahden luonnonsuojelualue. Kuva: Kaarea

Esteetön lintutorni

Friskalan esteetön lintutorni

Hirvensalon lintutorni

Friskalanlahden lintutorni
Lintulavalta on hyvät näkymät Friskalanlahdelle. Vanha lintutorni näkyy kuvassa vasemmalla.