Siirry sisältöön

Kaarea

Kouluruoka kiinnosti Turun lasten parlamentissa
12.4.2024

Kouluruoka kiinnosti Turun lasten parlamentissa

Turun lasten parlamentti kokoontui torstaina 11.4.2024 suurkokoukseen Turun kaupungintalolle. Paikalla oli noin 70 edustajaa kaikista turkulaisista alakouluista. Kaarean ruokapalvelut oli mukana keskustelemassa koululaisten hyvinvoinnista ja ravitsevasta koululounaasta.

Kouluruokapuheenvuoron avasi Turun kaupungin kasvatuksen ja opetuksen ruokapalveluista vastaava palvelupäällikkö Maarit Ketola. Hän kertoi erilaisista tekijöistä, jotka vaikuttavat kouluruokailun taustalla: lainsäädäntö, palvelusopimukset, ympäristötavoitteet, ravitsemussuositukset ja elintarviketurvallisuus.

Suomessa on tarjottu ilmaista kouluruokaa koululaisille vuodesta 1948 asti. Ketola kehottikin koululaisia keskustelemaan kouluruokakokemuksista perheen ja sukulaisten kanssa – miten koululounas on muuttunut reilussa 70 vuodessa?

Ketola kertoi, että jokainen koululainen syö koulu-uransa aikana yli 2 000 koululounasta. Kouluruoka on siis merkittävä pitkän aikavälin sijoitus koululaisen oppimiseen ja hyvinvointiin. Lisäksi sillä on tärkeä rooli kuluttajataitojen kehittämisessä sekä ympäristö-, kulttuuri-, tapa- ja tasa-arvokasvatuksessa.

Mistä muodostuu ravitseva ja terveellinen koululounas?

Puheenvuoroa jatkoi Kaarean ruokapalveluiden palvelupäällikkö Mirva Röning, joka kertoi kouluruoan tuotannosta ja vastuullisuudesta. Kaarea valmistaa päivittäin 28 000 lämmintä ateriaa Turun kaupungin kouluihin ja päiväkoteihin 128 kohteessaan.

Määrät ovat suuria – kouluihin ja päiväkoteihin ostetaan vuodessa 40 000 kiloa omenoita ja perunamuusia puolestaan valmistetaan 60 000 kiloa vuosittain. Lanttulaatikko turkulaiskoululaisten jouluaterialle maksaa yhteensä 9 200 euroa ja sitä kuluu 2 000 kiloa.

Suurten volyymien vuoksi ruokalistasuunnittelu on tärkeässä roolissa, jotta annokset saadaan koululaisten lautasille oikeaan aikaan. Esimerkiksi omenapiirakan valmistelut aloitetaan jopa kolme päivää ennen tarjoilua.

Lopuksi Kaarean ravitsemusasiantuntija Hanna Leppäniemi herätteli lapsia pohtimaan, mistä muodostuu terveellinen ja ravitseva ateria. Koululaiset pääsivät lautasmallia tarkastelemalla kertomaan, mitä kaikkea monipuolisen aterian tulisi sisältää. Oikein koostettu, tasapainoinen ateria tukee lapsen kasvua ja oppimista sekä pitää nälän loitolla koulupäivän ajan.

Lasten parlamentti Turku

Maarit Ketola Turun kaupungilta ja Mirva Röning sekä Hanna Leppäniemi Kaarealta puhuivat kouluruoasta Turun lasten parlamentissa 11.4.2024.