Siirry sisältöön

Kaarea

Kaarea kantaa kortensa kekoon Hiilineutraali Turku 2029 -tavoitteen saavuttamiseksi
2.5.2024

Kaarea kantaa kortensa kekoon Hiilineutraali Turku 2029 -tavoitteen saavuttamiseksi

Turun kaupunki on kutsunut Kaarea Oy:n mukaan ilmastokaupunkisopimukseensa. Allekirjoittamalla ilmastositoumuksen Kaarea on sitoutunut Hiilineutraali Turku 2029 -tavoitteen toteuttamiseen, päästövähennyksiin, viestimään yhtiön ilmastoteoista, toimimaan ilmastotyön esikuvana sekä osallistumaan Turun ilmastojoukkueen toimintaan.

Turku valittiin keväällä 2022 mukaan EU:n 100 hiilineutraalin kaupungin missioon, jossa tavoitellaan hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Saavuttaakseen tavoitteensa Turun kaupunki etsii ilmastoratkaisuja yhdessä yritysten, yhteisöjen ja oppilaitosten kanssa.

– Alueen toimijat tarvitaan vahvasti mukaan yhteiseen ilmastotyöhön ja hiilineutraalin Turun rakentamiseen. Uusien kumppanien sitoutuminen Turun ilmastokaupunkisopimukseen ja aktiivisiin ilmastotoimiin vauhdittaa alueemme vihreää siirtymää ja vahvistaa myös mainettamme yhtenä johtavista ilmasto- ja luontokaupungeista, Turun pormestari Minna Arve kertoo.

Kaarea Oy on sitoutunut edistämään Hiilineutraali Turku 2029 -tavoitetta seuraavilla toimilla:

  • Kaarean toimintaa kehitetään muun muassa tuottavuus- ja hiilijalanjälkimittaristojen tulosten pohjalta.
  • Liikkumisratkaisuja kehitetään uusimalla kiinteistöpalvelujen autokalustoa sähköiseksi ja lisäämällä biodieselin käyttöä.
  • Ruokapalveluissa kehitetään ilmastokestävää ruokalistaa edelleen ja jatketaan hävikkiruoan jakamista.
  • Yhteisö osallistuu investoinneillaan konsernin yhteiseen ilmastobudjetoinnin kehitystyöhön toteuttaen Vihreää siirtymää ilmastosuunnitelman ja EU-taksonomian mukaisesti.

Kaarean ilmastotyön tavoitteet kytkeytyvät Turun kaupungin tavoitteisiin. Yhtiö toteuttaa Turun ilmastosuunnitelmaa tavoitellen myös oman toimintansa kehittämistä hiilineutraaliksi vuoteen 2029 mennessä.

Kaarean ruoka-, kiinteistö- ja puhtauspalveluiden ilmastotekoja

Ilmastotyötä on tehty Kaareassa jo vuodesta 2020 lähtien. Ruoka-, kiinteistö- ja puhtauspalveluissa on toteutettu useita vastuullisuus- ja ilmastotekoja sekä luotu toimialoille omat hiilijalanjälkimittaristonsa ja -laskurinsa.

Ruokapalveluissa merkittävimmät päästöt syntyvät käytetyistä raaka-aineista. Kaarean ruokalistoille on lisätty luomua, kalaa, kasviproteiineja ja kotimaisia raaka-aineita sekä korvattu osa naudanlihasta broilerilla, jolla on naudanlihaa pienempi ilmastokuormitus. Kaarea noudattaa Turun kaupungin koulu- ja päiväkotiruokailussa ilmastoruokalistaa, jonka avulla perusaterian hiilidioksidipäästöjen keskiarvoa on saatu laskettua 1,4 kilosta 1 kiloon CO2. Elokuusta 2023 lähtien Kaarea on tarjonnut myös alakoululaisille kasvisruokavaihtoehdon, jonka päästöt ovat keskimäärin 0,8 kiloa CO2.

Kaarean ruokapalvelut osallistui vuosina 2020–2023 Vastuulliset ruokapalvelut –hankkeeseen, jossa kehitettiin ammattikeittiöihin uusia, vastuullisia toimintamalleja. Hävikkiä seurataan jatkuvasti ja tietoa hyödynnetään tuotannon, reseptien ja ruokalistojen suunnittelussa sekä hankintojen optimoinnissa. Lisäksi ilmastokuormasta viestitään läpinäkyvästi muun muassa ruokalistan hiilijalanjälkimerkkien avulla.

Kiinteistöpalveluiden merkittävimmät päästölähteet aiheutuvat ajoneuvojen kannasta, kulutuksesta ja käyttötavasta. Kaarean ajoneuvoista suurin osa käyttää jätteistä ja tähteistä valmistettua uusiutuvaa dieseliä, ja 75 % autoistamme täyttää Euro 6 -päästöluokan normit. Taloudellista ajamista seurataan ajonaikaisen seurannan avulla. Lisäksi olemme päivittäneet autokantaamme poistamalla vanhoja pakettiautoja käytöstä ja hankkimalla tilalle viisi uutta sähköpakettiautoa.

Puhtauspalveluissa merkittävimpiä päästölähteitä ovat jätesäkit, roskapussit ja muut kertakäyttöiset tuotteet. Seuraamme mm. jätesäkkien ja roskapussien menekkiä ja suunnittelemme mahdollisuutta korvata kertakäyttöisiä tuotteita useammin käytettävillä ratkaisuilla. Yhdistelmäkoneissa käytämme Twister-laikkoja, jolloin ei tarvita lainkaan pesuaineita ja vettäkin vain vähän.

Lue lisää Kaarean ilmastoteoista:

Hiilijalanjälkimerkki viestii ruoan ilmastoystävällisyydestä

Kaarea panostaa hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen päivittämällä autokantaansa

Näin seuraamme hiilijalanjälkeämme – toimialat ovat saaneet omat mittarinsa