Siirry sisältöön

Kaarea

Jäkärlän koulussa panostetaan ruokailukulttuuriin
17.5.2024

Jäkärlän koulussa panostetaan ruokailukulttuuriin

”Hyvää päivää Jäkken tähti!” kajahtaa Jäkärlän koulun ruokasalissa. Koululaiset ovat tulleet tervehtimään Kaarean keittiön väkeä hyvien tapojen mukaisesti ennen kouluruokailua. Koulussa kiinnitetään vahvasti huomiota hyvään ruokailukulttuuriin – ruokasalissa noudatetaan oppilaiden yhdessä laatimia kouluruokailusääntöjä.

Jäkärlän koululla vietettiin 12.5. uuden kouluravintolan nimijuhlia. Tarjolla oli toiveruokaviikon kunniaksi lasten suosikkilounasta – broilerinugetteja ja perunoita sekä jälkiruokana jäätelöä. Jäkken Tähdelle askarreltu nimikyltti paljastettiin ja oppilaskunnan hallitus lausui runon Kaarean keittiöhenkilökunnalle. Uusi nimi on koko koulun yhdessä valitsema.

”Oppilaat ja henkilökunta saivat ensin vapaasti esittää nimiehdotuksiaan. Oppilaskunnan hallitus valitsi sitten ehdotuksista kymmenen soveltuvinta, joiden kesken järjestettiin avoin äänestys. Nimeksi valikoitui Jäkken Tähti ja oppilaskunnan kanssa teimme sille tämän nimikyltin”, kertoo Jäkärlän koulun rehtori Vesa Arponen.

”Luulemme, että Jäkken Tähti -nimestä tykättiin, koska se kuulosti sellaiselta kivalta ja houkuttelevalta nimeltä. Muita ehdotuksia ravintolalle olivat esimerkiksi Ketsuppi & Sinappi, Suola & Pippuri, Hopeinen lusikka ja Herkkulinna”, kertovat oppilaskunnan jäsenet, viidesluokkalainen Olivia ja neljäsluokkalainen Hilla.

Jäkärlän koulun oppilaskunnan jäsenet Hilla (4. lk) ja Olivia (5. lk)

Oppilaskunta askarteli kyltin kouluravintola Jäkken Tähdelle.

Mutkaton yhteistyö mahdollistaa sujuvan kouluruokailun

Jäkärlän koulu on toiminut sisäilmaongelmien vuoksi väistötiloissa Kärsämäessä syksystä 2023 asti. Siirtyminen uusiin tiloihin välimatkan päähän ei ollut helppoa, mutta arki on saatu sujuvasti rullaamaan yhteistuumin. Kaarean ruokapalvelun ja koulun välinen yhteistyö on toimivaa ja mutkatonta, mikä edesauttaa myös kouluruokailun sujuvuutta.

”Yhteistyö rehtori Vesa Arposen kanssa on ollut alusta asti erittäin hyvää, joustavaa ja vuorovaikutuksellista. Minusta on hienoa, että Arponen on innostunut uuden kehittämisestä. Esimerkiksi tämän kouluravintolatempauksen ideointiin Arponen lähti heti mukaan”, kertoo Kaarean ruokapalvelun palveluesihenkilö Päivi Anttila.

”Hyvässä yhteistyössä olemme saaneet asioita hienosti eteenpäin. Teemme myös yhteistyötä esimerkiksi lasten ruokailukulttuurin eteen. Pyrimme yhdessä ylläpitämään kouluruokailun korkeaa tasoa, niin ruoan kuin oppilaiden ruokailukäyttäytymisenkin osalta”, jatkaa Arponen.

Kaarean ruokapalveluiden palveluesihenkilö Päivi Anttilan ja Jäkärlän koulun rehtori Vesa Arposen yhteistyö on sujuvaa ja mutkatonta.

Jäkärlän koulun ruokasalin seiniä koristavat oppilaiden suunnittelemat julisteet Jäkken Tähdelle sekä säännöt kouluruokailulle.

”Jäkärlän koulun ruokailun säännöt muodostettiin niin, että jokainen luokka ensin mietti, minkälaisia ruokailutapoja haluaisimme noudattaa. Sen jälkeen oppilaskunnan hallitus päätyi näihin ruokailusääntöihin. Tämä on osoitus siitä, että oppilaat ovat itse päättäneet itselleen soveltuvat säännöt, joita me opettajatkin sitoudumme seuraamaan”, kertoo Arponen.

Koululaisetkin osallistuvat ruokasalin siivoamiseen

Myös Kaarean keittiöväellä on roolinsa lasten ruokakasvatuksessa. Palveluvastaava Leena Sjöroos ja ruokapalvelutyöntekijä Johanna Heino opastavat lapsia monipuolisen aterian koostamiseen sekä hyvään ruokailukäyttäytymiseen.

”Me teemme täällä koululaisten kanssa yhteistyössä kaikenlaista. Esimerkiksi jokaiselta koululuokalta käy vuoroittain muutama oppilas pyyhkimässä ruokasalin pöytiä – lapset oppivat ruokailemaan siististi, kun ovatkin itse vastuussa siivouksesta. Minusta on todella kiva, että täällä Jäkärlän koulussa lapset saapuvat syömään rauhallisesti ja tervehtien, kun monissa kouluissa juostaan ja etuillaan”, kertoo Sjöroos.

Palveluvastaava Leena Sjöroos ja ruokapalvelutyöntekijä Johanna HeinoJäkärlän keittiön palveluvastaava Leena Sjöroos ja ruokapalvelutyöntekijä Johanna Heino.

Sjöroos on ollut suuressa roolissa uuden kouluravintolan rakentumisessa. Väistötiloihin siirryttäessä keittiötilat vaativat isoja muutoksia, jotta ne pystyivät vastaamaan ruokapalvelun tarpeisiin.

”Keittiö ei ollut ihan ajanmukainen, sähköistyksistä ja kalusteista lähtien. Leena on huolehtinut tarvittavista muutoksista ja suunnitelmista ja nyt tämä on todella hyvä ja toimiva keittiö. Turun kaupungille myös tietenkin suuret kiitokset, että olemme saaneet uudet laitteet tänne”, kiittää palveluesihenkilö Anttila.

Myös koululaiset ovat yhtä mieltä siitä, että ruokailu uudessa ravintolassa sujuu mallikkaasti.

”Meidän mielestämme ainakin täällä on kivaa palvelua ja hyvää ruokaa!”, toteavat koululaiset Olivia ja Hilla.

Jäkärlän kouluravintola

Uusi kouluravintola Jäkken tähti on saatu toimimaan yhteisvoimin.