Siirry sisältöön

Kaarea

Turun Taiteen talo avasi ovensa yleisölle Turun päivänä 15.9.2024
18.9.2024

Turun Taiteen talo avasi ovensa yleisölle Turun päivänä 15.9.2024

Kaarean työmaa historiallisella Rettigin tupakkatehtaan alueella on valmistumassa lähiviikkoina vielä viimeisiltäkin osin. Tiloissa toimiva Turun Taiteen talo avasi ovensa yleisölle Turun päivänä 15.9.2024.

Turun kaupunki teki päätöksen laajan peruskorjauksen aloittamisesta Kaarean toteuttamana joulukuussa 2023 ja työt kohteessa käynnistyivät 15.1.2024. Urakkaan sisältyivät Taiteen talon esteettömyyttä parantavat työt, lukitusratkaisujen edistäminen sekä kokonaisuuteen kuuluvan Palokuntarakennuksen toiminnalliset muutostyöt. Kyseessä oli Kaarean toistaiseksi suurin kunnostushanke.

Uudistuneen Palokuntarakennuksen alakerran ottaa ensimmäisenä käyttöön Wäinö Aaltosen museo, jonka näyttelytoiminta siirtyy Rettigin galleriatiloihin museon oman peruskorjauksen ajaksi. Seuraavan kahden vuoden aikana tiloissa tullaan näkemään turkulaista nykytaidetta esittelevä viiden näyttelyn sarja.

Rakennuksen yläkertaan valmistuu 70-paikkainen elokuvateatteri Kino Kilta, aulakahvila sekä Varsinais-Suomen elokuvakeskuksen toimisto ja arkisto. Elokuvateatterin ilme kunnioittaa Palokuntarakennuksen arkkitehtuuria ja nimi on häivähdys historiasta. Pyhän Nikolauksen kiltarakennuksen uskotaan keskiajalla sijainneen samalla alueella.

”Kun lattiarakenteet avattiin ja pohjaa alettiin kaivaa, yritimme etsiä kiltaa, mutta tällä kertaa tuloksetta. Mielenkiinto ja yllätykset säilyvät siis seuraavaa kunnostuskertaa varten, jolloin voidaan jatkaa etsintöjä”, Rettigin kunnostustöiden pääsuunnittelija Pekka Vapaavuori kertoo.

Alueella yhdistyvät nyt kulttuuri museo- ja näyttelytiloineen sekä vanhat perusrakenteet. Wäinö Aaltosen museo sekä Kino Kilta rikastuttavat taiteen moninaista tarjontaa Taiteen talolla.

”Tämä on ollut huikea projekti, jonka myötä syntyy juuri sellainen Taiteen talo, jota turkulaiset ovat toivoneet”, Turun Taiteen talon toimitusjohtaja Jere Pensikkala iloitsee.

Suuri kunnostushanke vaati laajan tiimin sekä tiivistä yhteistyötä

Projektin laajuuden vuoksi Rettigin kiinteistölle resursoitiin Kaareassa myös laajempi työnjohtojoukko. Projektin vastaavana työnjohtajana toimi Miro Kultanen ja hänen lisäkseen projektissa olivat kiinteästi mukana kiinteistöpalveluiden toimialajohtaja Olli Koivukangas, työnjohtajat Nora Breilin ja Miikka Tiainen sekä LVI-insinööri Eveliina Koivumäki.

Projekti on vaatinut tiivistä yhteistyötä eri osapuolten kesken. Tiukasta aikataulusta huolimatta yhteistyö on ollut sujuvaa ja ratkaisuja ongelmakohtiin on saatu tehtyä nopeasti. Työviikot kunnostustöiden parissa ovat olleet tiiviitä ja tehokkaita. Kunnostustöiden huolellisella toteutuksella varmistetaan vanhoille rakennuksille tulevaisuus sekä arvokkaan historian säilyminen myös tuleville sukupolville pitkälle tulevaisuuteen.

”Aikataulu on ollut tiukka, mutta meillä on ollut hyvä joukko täällä tekemässä. Haluankin kiittää meidän omia tekijöitämme sekä kaikkia muita osapuolia tästä hienosta projektista”, kertoo Kaarean kiinteistöpalveluiden toimialajohtaja Olli Koivukangas.

Kaarean tiimille satelee kiitosta myös projektin muilta osapuolilta. Rettigin tiloissa toimintansa aloittavat ovat kiitollisia, että saavat käynnistää toimintansa upeissa tiloissa täysin huolettomasti. Muut kunnostusvaiheen yhteistyökumppanit ovat taas kiitollisia joustavuudesta sekä tiiviistä yhteistyöstä.

Kilta Galleria avasi ovensa yleisölle Turun päivänä 15.9.2024

Lisää aiheesta