Siirry sisältöön

Kaarea

Nämä ovat suosituimmat kouluruoat syksyllä 2023
2.11.2023

Nämä ovat suosituimmat kouluruoat syksyllä 2023

Kaarean lukukausittainen toiveruokakysely toteutettiin elokuussa 2023. Kyselyssä selvitettiin ruokatoiveita Turun kouluissa, päiväkodeissa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Toiveruokia tullaan kyselyn pohjalta tarjoamaan kouluissa ja päiväkodeissa kahden viikon aikana Lasten oikeuksien päivästä 20.11. alkaen.

Toiveruokakysely keräsi jälleen runsaasti kiinnostusta ja vastauksia saatiin yhteensä 6077 kappaletta. Vastaajista valtaosa eli 61 % oli peruskoululaisia ala- ja yläkouluista. Toiseksi eniten, 22 %, oli toisen asteen opiskelijoita. Päiväkotilasten vastauksia oli mukana 13 % ja loput 4 % olivat koulujen ja päiväkotien henkilökuntaa.

Perinteiset kotiruoat väistyivät eksoottisempien tieltä

Peruskouluissa toivotuin ruoka oli broilerinugetti. Toiseksi toivotuin oli tortilla ja kolmanneksi toivotuin uunimakkara. Kasvisruoista toivotuin oli kasvissosekeitto, jonka reseptiä Kaarealta usein kyselläänkin. Toiseksi sijoittuivat pinaattiletut ja kolmanneksi kevään 2023 kyselyn suosikki kasvispyörykkä.

Varhaiskasvatuksessa toivotuin ruoka oli uunimakkara. Toiseksi ylsivät lihapullat ja kolmanneksi kalapuikot. Kasvisruoista eniten ääniä keräsivät pinaattiletut, toiseksi eniten ääniä sai kasvissosekeitto ja kolmanneksi eniten kasvispyörykät.

Toisen asteen opiskelijoiden ylivoimaisesti eniten toivoma ruoka oli tortilla. Toiseksi sijoittuivat broilerinugetit ja kolmanneksi pizza. Kasvisruoista eniten toivottiin pinaattilettuja, kasvissosekeittoa ja tortilloja kasvistäytteellä.

Perinteiseksi kotiruoaksi mielletyt laatikko-, kastike- ja keittoruoat eivät saaneet kyselyssä tällä kertaa suurta suosiota, vaan niin kutsutut kappaleruoat nousivat kärkisijoille. 

”Toiveruoissa ollaan nyt murroksessa sen suhteen, mikä mielletään perinteiseksi koulu- ja päiväkotiruoaksi. Kappalemäärissä annosteltavat ja eksoottisemmat eri maiden keittiöiden ruokalajit menestyivät äänestyksessä parhaiten”, kertoo palvelupäällikkö Mirva Röning Kaarean ruokapalveluista.

Henkilökunnan toivomuksissa kastike- ja laatikkoruoat sen sijaan nousivat – toivotuin ruoka oli chilinen naudanlihakastike. Jaetulle toiselle sijalle sijoittuivat kalapuikot ja lohimureke, ja jaetulle kolmannelle sijalle sijoittuivat lihapullakastike sekä lihamakaronilaatikko. Kasvisruoissa henkilökunnan toivotuimmat olivat pinaattikeitto, kasvissosekeitto ja kasvispyörykät.

Herkut kiinnostavat koululaisia

Kyselyssä vastaajat saivat ehdottaa toiveruokiaan vapaasti avoimella lomakkeella. Edellisvuosiin verrattuna ehdotuksiin nousi entistä enemmän makuja muiden maiden keittiöistä, kuten tortilla, kebab ja hampurilainen. Pääruokien lisäksi useita mainintoja saivat erilaiset herkut ja jälkiruoat, kuten omena- ja mustikkapiirakka, pulla, jäätelö, porkkanakakku, suklaapuuro ja letut. Myös hedelmäsalaattia ja marjoja toivottiin.

Kaarean ruokalistat perustuvat ravitsemussuosituksiin, minkä vuoksi sokeriherkkuja on kouluissa ja päiväkodeissa harvemmin tarjolla. Toiveruokaviikoilla ruokalistoille tuodaan kuitenkin myös lasten ja nuorten toivomia jälkiruokia.

Kaarea ottaa kyselyn vastaukset huomioon kehittäessään reseptejä ja ruokalistoja. Kiitämme kaikkia kyselyyn vastanneita ja toivotamme maistuvia lounashetkiä!

 

Toivotuimmat päiväkoti- ja kouluruoat syksy 2023