Siirry sisältöön

Kaarea

Kouluruokailun suunnittelija Jarkko on ilmastonmuuttaja
3.2.2025

Kouluruokailun suunnittelija Jarkko on ilmastonmuuttaja

Kaarea on mukana Turun kaupungin Ilmastonmuuttajat-kampanjassa, joka tuo esille arjen ilmastotyötä. Ilmastonmuuttajina on henkilöitä, jotka työskentelevät kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin sitoutuneissa yrityksissä ja organisaatioissa Turun seudulla.

Kaarean ilmastonmuuttaja, tuotesuunnittelija Jarkko Malmberg, suunnittelee työkseen Turun koulujen ruokalistoja ja reseptiikkaa. Kaarean keittiöissä valmistuu 28 000 annosta Turun kouluihin ja päiväkoteihin joka arkipäivä. Ruoalla on huomattava ilmastovaikutus, joten sillä, mitä kouluruokailussa tarjotaan, on merkitystä.

– On erittäin tärkeää totuttaa nuoria ilmastoystävällisempään ruokavalioon pienin askelin. Kaareassa ilmastokestävää ruokalistaa rakennetaan monin tavoin – esimerkiksi punaista lihaa vähentämällä ja kasviproteiineja lisäämällä. Tämä tukee Kaarean ilmastotavoitteita, jotka ovat linjassa Turun ilmastotavoitteiden kanssa, kertoo Malmberg.

Kaarea on Turun kaupungin ilmastokaupunkisopimuskumppanina sitoutunut edistämään kaupungin tavoitetta olla hiilineutraali vuonna 2029. Kaarea pyrkii pienentämään hiilijalanjälkeään muun muassa kestävän kouluruokailun, vähäpäästöisen liikennöinnin sekä vähemmän vettä ja energiaa kuluttavien korvausinvestointien avulla.

Kaikki voivat osallistua ilmastotalkoisiin

Huoli ilmastonmuutoksesta sai Malmbergin lähtemään mukaan ilmastokampanjaan. Lyhyen aikavälin tulokset motivoivat häntä – kun huomaa voivansa vaikuttaa, se rohkaisee uusiin innovaatioihin.

– Merkityksellisyyttä tuo myös työ kouluruoan parissa, joka edistää tasa-arvoa yhteiskunnassa. Kouluruoka on tärkeä keino varmistaa, että kaikilla lapsilla on mahdollisuus terveelliseen ja tasapainoiseen ravitsemukseen, riippumatta perhetaustasta, Malmberg painottaa.

Malmberg uskoo siihen, että jokaisella turkulaisella on mahdollisuus vaikuttaa kestävämpään tulevaisuuteen. Hän kannustaa kaikkia lähtemään mukaan tekemään ilmastotekoja omassa arjessaan.

– Jokaisen täytyy muuttaa kulutustottumuksiaan, mutta oikealla asenteella uskon tavoitteiden toteutuvan. Ravitsemuksen osalta kaikkien ei tarvitse olla 100 prosenttisesti kasvissyöjiä, mutta lihan osuus tulee vähentymään. Toivon, että löydämme kestävät ratkaisut sekä talouden että ilmaston kannalta, Malmberg kertoo toiveikkaana.

Lisää aiheesta